Home » Local » Criză de apă potabilă! Apă contaminată cu amoniu, nitriți și fier în fântânile din mai multe comune vasluiene

Criză de apă potabilă! Apă contaminată cu amoniu, nitriți și fier în fântânile din mai multe comune vasluiene

de Dănuț CIOBANU 

DSP Vaslui a verificat condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din zona rurală Au fost controlate 33 de sisteme centralizate de alimentare cu apă, precum și 23 de fântâni publice din 16 comune. Cinci probe prelevate au avut rezultate neconforme înregistrându-se depășiri ale parametrilor amoniu, nitriți, fier etc. În județul Vaslui sunt secate 5.943 de fântâni, iar 81 de localități au probleme în aprovizionarea cu apa.

Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSP) Vaslui a făcut controale în Băcești, Tutova, Berezeni, Bălteni, Oșești, Perieni, Laza, Vulturești, Costești, Pădureni, Ivănești, Dragomirești, Miclești, Mălușteni, Boțești și Delești. Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, a precizat că pentru deficiențele constatate s-au aplicat 16 avertismente, conform O.G. nr. 2/2001 și 2 amenzi în valoare totală de 6.000 lei.

„În cadrul acțiunii de control s-au prelevat 10 probe de apă în vederea efectuării de determinări fizico-chimice și microbiologice. Rezultatele au fost conforme pentru  5 probe și neconforme pentru 5 probe înregistrându-se depășiri ale parametrilor amoniu, nitriți, fier sau lipsa clorului rezidual liber și a clorului total”, a spus Mihaela Vlada.

Neconformități constatate privesc calitatea necorespunzătoare a apei brute captate, tratate şi distribuite pentru consum uman din cauza, în principal, a caracteristicilor ariei geografice; lipsa staţiilor de tratare a apei – staţii de dezinfecţie, staţii de reducere a parametrilor în exces (amoniu, nitrili, fier, nitraţi); sisteme vechi care nu au fost prevăzute cu staţii de tratare; lipsa personalului calificat pentru întreţinerea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă; lipsa alimentării cu energie electrică a stațiilor de tratare; defectiuni tehnice ale stațiilor de tratare.

Potrivit datelor Sistemului  de Gospodărire a Apelor Vaslui, nu mai puțin de 25 de UAT-uri sunt afectate din cauza lipsei de apă din fântâni. În total sunt secate 5.943 de fântâni, iar 81 de localități au probleme în aprovizionarea cu apa.

În comuna Viișoara, toate cele 46 de fântâni sunt secate sau parțial secate. În satele comunei sunt amplasate opt bazine de 2.000 de litri, în care se cară apă cu cisterna.

În Perieni, din 77 de fântâni 40 sunt secate. În satul component Fulga s-a forat un puț pentru apă potabilă, iar în alt sat (Lălești) al comunei Perieni la cererea cetățenilor autoritățile transportă bazine cu apă potabilă.

În Ferești din 27 de fântâni 14 sunt secate și se cară apă pentru populație și animale în limita posibilităților cu cisterna din dotarea primăriei.

De altfel, Județul Vaslui se confruntă cu o secetă hidrologică fără precedent. Lipsa precipitațiilor din ultimii ani a făcut ca o parte din cursurile de apă sau sectoare de cursuri de apă să fie secate. Datele de la jumătate acestui an indică faptul că 22 de râuri au secat în totalitate, în timp ce alte cursuri de apă au debite foarte scăzute, iar seceta a afectat sever sectoare de cursuri de apă de zeci de kilometri.

Seceta hidrologică persistentă, care a provocat dispariția a zeci de râuri din județul Vaslui, este dublată de fenomenul eroziunii solului cu un efect devastator asupra terenurilor agricole.

 

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura