Home » Local » Curtea de Apel Iași a decis: Dumitru Buzatu rămâne în arest definitiv!

Curtea de Apel Iași a decis: Dumitru Buzatu rămâne în arest definitiv!

de Dănuț CIOBANU 

Curtea de Apel Iași a decis astăzi că fostul președinte al CJ Vaslui rămâne în arest definitiv. Curtea de Apel Iași a respins, astfel, contestația lui Buzatu la decizia Tribunalului Vaslui de arestare preventivă pentru 30 de zile, din data de 23 septembrie 2023. Aceeași decizie a fost luată de și în cazul expertului Radu Judele. Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită.

În ordonanța procurorilor DNA se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Magistratul care a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, arată în motivarea deciziei că lăsarea în libertate a inculpatului ar afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a acționa eficient. În document se precizează că fenomenul corupției amplifică neîncrederea oamenilor în clasa politică, iar discrepanța care se creează la nivelul societății, prin îmbogățirea ilicită și excesivă a persoanelor corupte și starea de sărăcie a unei însemnate părți din populație, consolidează lipsa de încredere a populației în liderii politici și instituțiile statului.

Prefectul Daniel Onofrei a emis ordinul de suspendare a activității lui Dumitru Buzatu.

“Această situație reprezintă o premieră, nefiind înregistrat anterior un astfel de ordin. Din punct de vedere legal, procedurile au fost respectate în conformitate cu decizia Tribunalului Vaslui. Menționăm că o contestație nu afectează actul de suspendare emis. Conform legii, odată ce măsura arestului preventiv a fost dispusă, domnul Dumitru Buzatu se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de președinte al CJ. În interesul funcționării neîntrerupte a instituției, nu putem bloca activitatea acesteia”, a declarat prefectul Daniel Onofrei.

Decizia Curții de Apel Iași

„În baza art.425 ind. 1 alin.7 pct.1 lit.b Cod procedură penală rap. la art.204 Cod procedură penală, respinge, ca fiind nefondată, contestatia formulată de către inculpatul-contestator Buzatu Dumitru, (…) împotriva încheierii nr. 70/DLF pronunțate la data de 23 septembrie 2023 de judecătorul de drepturi și libertăti de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1886/89/2023, încheiere pe care o mentine. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul-contestator Buzatu Dumitru să plătească statului suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru solutionarea contestatiei formulate de acesta. II. În baza art.4251 alin.7 pct.2 lit.a Cod procedură penală rap. la art.204 Cod procedură penală, admite contestatia formulată de către inculpatul-contestator Judele Radu, (…)împotriva încheierii nr. 71/DLF pronunțate la data de 24 septembrie 2023 de judecătorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1887/89/2023, încheiere pe care o desfiintează în parte, în sensul întemeierii dispozitiei privind luarea măsurii arestului preventiv dor pe infractiunea de trafic de influentă prevăzută la art. 291 alin. (1) Cod penal. Rejudecând cauza: Înlătură din încheierea contestată retinerea infractiunii de luare de mită prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. (1) si (2) Cod penal ca temei al luării măsurii arestului preventiv fată de inculpatul Judele Radu. Mentine dispozitia privind luarea măsurii arestului preventiv fată de inculpatul Judele Radu doar pentru comiterea infractiunii de trafic de influentă prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal. Dispune retragerea mandatului de arestare preventivă nr. 17/24.09.2023 emis de judecătorul de drepturi si libertăti din cadrul Tribunalului Vaslui și emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului Judele Radu pentru perioada 29.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv. Menține celelalte dispoziții ale încheierii nr. 71/DLF pronunțate la data de 24 septembrie 2023 de judecătorul de drepturi sș libertăti de la Tribunalul Vaslui în măsura în care nu contravin prezentei hotărâri. În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare efectuate pentru solutionarea contestatiei formulate de inculpatul-contestator Judele Radu rămân în sarcina statului. Definitivă. Soluționată în camera de consiliu și pronunțată astăzi, 29.09.2023, prin punerea soluției la dispoziția inculpatilor și procurorului, prin mijlocirea grefei instanței”, se spune în decizia Curții de Apel Iași.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*