Home » Local » IPJ Vaslui: Măsuri pentru o minivacanță în siguranță

IPJ Vaslui: Măsuri pentru o minivacanță în siguranță

În contextul minivacanței prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României, principala misiune a Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui este asigurarea climatului de ordine publică, pentru ca toți cetățenii să poată petrece aceste zile în siguranță. 

În perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2023, peste 700 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigaţii criminale, arme, explozivi și substanţe periculoase, combaterea criminalității economico-financiare, precum și luptători din cadrului structurii de acțiuni speciale, vor acționa în vederea menținerii unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şiliniştii publice pentru prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta linişteacetăţenilor.

De asemenea, respectarea măsurilor dispuse pentru protejarea sănătății cetățenilor reprezintă o prioritate pentru polițiști.

În fiecare zi, în medie, peste 30 de polițiști rutieri vor acţiona pe principalele drumuri publice pentru prevenirea evenimentelor grave și fluidizarea traficului rutier.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație și menținerea unei conduite prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa, zilnic, cu aparate radar și drugtest.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţişi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Luând în considerare condițiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare, conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic.

Conform Directivei  92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “allseason”.Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.

ATENŢIE LA POLEI!

Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Poliția vă recomandă:

  • Să nu părăsiți autoturismul dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)
  • Fiţiprudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!
  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Evitaţiacţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţidepăşiri riscante!
  • Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.
  • Evitați, pe cât posibil, dacă sunteți conducătorii auto începători, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
  • Utilizezați centura de siguranţă!

Poliţiştii vasluieni vor acționa la nivel judeţean, cu scopul prevenirii evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şiSubstanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de PoliţieJudeţean Vaslui, poliţiştii vor efectua verificări şi controale în complexele comerciale, pieţeleşi târgurile identificate pe raza judeţului Vaslui, pentru verificarea legalităţiioperaţiunilor de deţinere a articolelor pirotehnice şi de comercializare a acestora către populaţie sau persoane juridice.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*