AgriculturaLocal

Adio miere! Culesul la salcâm este calamitat în totalitate. 50% din familiile de albine au murit

Apicultura locală treversează o perioadă extrem de grea. Din cauza frigului, ploilor, lipsei tratamentelor etc. gradul de mortalitate din rândul familiilor de albine din județul Vaslui este de peste 50%. Mai mult, vremea capricioasă cu temperaturi forte mici a compromis în proporție  de 90% culesul la floarea de salcâm. Cum mierea de salcâm are prețul cel mai bun, mulți apicultori vor fi nevoiți să abandoneze activitatea. 

Apicultorii vasluieni se confruntă în această perioadă cu probleme extrem de grave. Din cauza frigului, ploilor, lipsei tratamentelor etc. gradul de mortalitate din rândul familiilor de albine din județul Vaslui este de peste 50%.

Mai mult, vremea capricioasă cu temperaturi forte mici a compromis în proporție  de 90% culesul la floarea de salcâm. Apicultorii trebuie să intervină cu hrană în stupi pentru ca familiile de albine să supraviețuiască. Cum culesul la salcâm este calamitat, apicultorii locali speră ca vor avea producții bune la tei și floarea soarelui.

Sorin Braniște, apicultor din județul Vaslui, a precizat că anul apicol 2025 este foarte greu.

„Avem mortalități mari la efectivele de albine. Seceta din anul trecut și primăvara foarte rece au determinat familiile de albine să nu se mai dezvolte de la generație la generație, iar o parte din efective au pierit. Mierea de salcâm este cea mai bine plătită, iar la culesul de salcâm este un dezastru. Sunt câteva flori în vârful salcâmului. Apicultura este la un moment de răscruce. Au venit scumpirile la rame, la faguri, utilaje și este foarte greu. Apicultura a devenit costisitoare, iar  prețul mic la miere nu ne acoperă cheltuielile. Dacă nu se intervine, mulți apicultori se vor lăsa. În județul Vaslui și în țară e la fel cu apicultura”, a spus Sorin Braniște.

test

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button