Home » Administratie » Trei case dăruite de Episcopia Hușilor unor copii din familii defavorizate, în cadrul proiectului ”Bucuria e acasă”

Trei case dăruite de Episcopia Hușilor unor copii din familii defavorizate, în cadrul proiectului ”Bucuria e acasă”

Trei familii din județul nostru cu mulți copii au primit în dar de la Episcopia Hușilor, în cadrul proiectului social-filantropic „Bucuria e acasă”, câte o locuință dotată cu toate utilitățile necesare, inclusiv mobilier și haine. Casele se află în localitățile Grăjdeni, Bulboaca și Huși și au fost sfințite chiar de către episcopul Ignatie, alte trei locuințe și mai multe aşezăminte şi cămine, unele ce vor fi deschise în acest an, fiind în diferite stadii de construcție.

Primele trei case ridicate în cadrul proiectului social filantropic „Bucuria e acasă” au fost predate la cheie viitorilor beneficiari. Inaugurarea s-a făcut în prezența episcopului Hușilor, preasfințitul Ignatie, sub binecuvântarea căruia a și fost demarat proiectul dedicat familiilor cu mulţi copii sau care se află în situaţii delicate din punct de vedere material.
Prima casă sfinţită şi oferită beneficiarilor se află în localitatea Grăjdeni, comuna Fruntişeni. Beneficiarii acestei locuinţe sunt o familie cu trei copii, a căror casă fusese mistuită de flăcări în vara anului 2018. De Ziua Copilului, după slujba de sfinţire, Andra, Alina şi Andrei, alături de tatăl lor, Sergiu, au primit cheile casei din partea episcopului Ignatie care s-a adresat celor prezenți la eveniment: „Ne-am gândit ca această zi, dedicată, la nivel internaţional, copiilor, să o marcăm într-un mod inedit, dăruindu-le acestor trei copilaşi o casă. Nu am mai reuşit să organizăm evenimentele pregătite pentru cei mici, din cauza crizei sanitare în care ne aflăm. În Scriptură, termenul de «casă» este conotat cu cel de «familie». Casa este cea care exprimă familia, căldura, protecţia, dragostea şi, mai presus de toate, locul în care învăţăm să Îl iubim pe Dumnezeu. Aşa ne dorim să fie această casă pentru cei trei copilaşi şi pentru părinţii lor: locul în care să simtă că sunt învăluiţi de dragoste, de bucurie, de siguranţă şi de credinţă…Ne bucurăm că am ajuns la acest moment în care să le dăruim copilaşilor această casă, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat sugestiv „Bucuria e acasă”.

Episcopul Hușilor a mulțumit preoților din eparhie cu sprijinul cărora a fost ridicată și dotată locuința, precum și părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi pentru tot efortul depus în coordonarea acestui proiect şi tuturor celor care s-au implicat în finalizarea lui.

A doua casă din programul „Bucuria e acasă”, oferită beneficiarului, se află în localitatea Bulboaca, comuna Deleni. Tânărul Marius, orfan de mamă de la vârsta de trei ani, și-a pierdut şi tatăl în 2018, într-un incendiu care le-a mistuit casa. Din acel moment, tânărul, elev la un liceu din Vaslui, a fost sprijinit de o familie din sat pentru a avea un adăpost şi cele necesare. Episcopul Ignatie i-a oferit bursa de studiu ”Sfântul Ioan Evanghelistul”, asigurată de Parohia Ortodoxă Română din Cambridge, Marea Britanie, şi şi-a luat angajamentul de a-i ridica o nouă casă, ceea ce s-a și petrecut.

Cea de-a treia casă din proiectul „Bucuria e acasă” a fost sfinţită în Huşi. Şase copii au primit, în dar, de ziua lor, o casă complet utilată şi mobilată. Și aici, episcopul Ignatie a oferit, după slujba de sfinţire, cheile casei: „Consider că această casă, darul acesta făcut în primul rând copilaşilor, este una din minunile din această perioadă atât de dificilă. Este o minune din vremea pandemiei. Concretizarea acestui gând, de a le dărui o casă celor şase copilaşi, a coincis cu această perioadă. Pe 16 martie a început aici lucrarea, iar acum s-a finalizat. În Biserică, ne străduim ca ceea ce vorbim să punem şi în aplicare, să acoperim vorbele noastre cu faptele”.

Proiectul „Bucuria e acasă” va continua, dau asigurări reprezentanții Episcopiei Hușilor, fiind în construcţie mai multe case aflate diferite stadii de lucru. De asemenea, mai multe aşezăminte şi cămine vor fi deschise în acest an în Huşi, Fedeşti, Şuletea, Vutcani şi Bârlad, iar altele sunt în diferite stadii de construcţie, respectiv Aşezământul ”Sfântul Nectarie” Draxeni, un centru cultural-educaţional, un centru de zi pentru copii, un club al seniorilor şi un centru de consiliere pentru persoanele dependente de alcool, toate în Huși. (Ionuț PREDA)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*