Home » Agricultura » O gură de aer pentru agricultorii vasluieni: APIA prelungește plățile cu încă doi ani!

O gură de aer pentru agricultorii vasluieni: APIA prelungește plățile cu încă doi ani!

Senatorul Iulian Bîca, membru în comisia de specialitate, anunță că termenele de plată vor fi prelungite grație unui proiect de lege care a primit recent undă verde. 

Vești bune pentru agricultorii din județul Vaslui (și nu numai!): Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea prelungi termenele de plăți cu încă doi ani, respectiv 2021 și 2022. Acest lucru este posibil grație votului favorabil primit în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic din cadrul Senatului, din care face parte și senatorul bârlădean Iulian Mihail Bîca. Pe 3 martie, comisia respectivă din Senat s-a întrunit într-o ședință, în urma căreia a fost adoptată o modificare legislativă care prevede exact acest lucru.

“Am votat, în Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022. Proiectul prevede prelungirea schemei de plăți în agricultură, deși termenul era până în anul 2020, Ordonanța nr. 11/2021 prelungește termenul de la 1 ianuarie 2021, astfel încât agricultorii pot depune unele acte și în 2021. Aici amintim schema de sprijin cuplat, ajutorul de stat tranzitoriu, precum și plăți pe măsurile delegate din PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală, n.r.) 2014-2020”, a declarat senatorul Iulian Mihail Bîca.

Potrivit parlamentarului bârlădean, modificarea legislative vizează și următoarele tipuri de plăți: schema de plată unică pe suprafață; plata redistributivă; plata pentru practici agricole; plata pentru tinerii fermieri și schema simplificată pentru micii fermieri. Cererile unice de plată se depun până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic la centrele APIA, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare(UE).

“Aceasta este o veste bună pentru județul nostru, având în vedere domeniul agricol ce trebuie sprijinit!”, a mai spus senatorul liberal de Bârlad.

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*