Home » National » Statul pune bețe în roate unei donații de 50.000 de cutii de favipiravir, pe care Conducerea Terapia Cluj vrea să o facă: „E cam absurd, dar noi, pentru această donație, va trebui să plătim către statul român TVA și celelalte taxe”

Statul pune bețe în roate unei donații de 50.000 de cutii de favipiravir, pe care Conducerea Terapia Cluj vrea să o facă: „E cam absurd, dar noi, pentru această donație, va trebui să plătim către statul român TVA și celelalte taxe”

Conducerea Terapia Cluj a decis să doneze statului român 50.000 de cutii de favipiravir, tratamentul de care bolnavii au nevoie disperată. În ciuda gestului caritabil, pentru donația de medicamente, compania va fi nevoită să plătească TVA și celelalte taxe. Mai mult, Guvernul nu se grăbește deloc să aprobe Hotărârea de Guvern pentru acceptarea „darurilor”.

Directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian, spune că situația dramatică din spitalele care tratează bolnavii Covid l-a determinat să ia decizia de a dona urgent 50.000 de cutii de favipiravir către statul român. Se pare însă că, pentru Guvernul interimar, cuvântul „urgent” nu are nicio semnificație, chiar dacă este vorba despre un medicament care tratează formele medii de Covid și reduce semnificativ procentul internărilor.

„E cam absurd, dar noi, pentru această donație, va trebui să plătim către statul român TVA și celelalte taxe, după cum ne-au spus cei de la Ministerul de Finanțe. Și la sponsorizări se plătesc aceste taxe. Iar aici, fiind vorba despre o valoare mai mare, e complicat. Noi sperăm să le aducem în țară în prima jumătate a lui noiembrie. Depinde și de transport, pentru că am mai avut probleme cu transportul aerian, care se tot anulează. Eu mă bucur că le avem fabricate, pentru că, în mod normal, dacă dai comanda acum, durează 3 luni de zile. Am umblat după ele un pic. Acum cele 50.000 de cutii sunt rezervate pentru România și pot ajunge în maximum 10 zile. Dar avem nevoie de cadrul legal, pentru că altfel nu avem cum să le aducem în țară”, a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

Ultimul transport de favipiravir, de 15.000 de cutii, s-a epuizat în spitale, având în vedere că medicii nu au alte medicamente pentru tratarea bolnavilor Covid. Dacă vor veni și cele 50.000 de cutii donate de Terapia Cluj, tratamentele ar trebui să ajungă pentru cel puțin o lună.

„De ce nu au lăsat favipravirul în ambulator nu pot să înțeleg. S-a tot pus accent pe efectele secundare, pe care le au, de altfel, toate medicamentele. Medicii din țară mă sună pe mine și mă întreabă de ce nu pot să-l dea în ambulator și le spun că nu fac eu politica Ministerului Sănătății. În opinia mea, nu ca director de fabrică, ci ca om care primește feedback de la medici și de la pacienți, acest medicament trebuia să fie în ambulatoriu. Medicii și farmaciștii știu să dea antiviralul și să explice pacienților, iar rețeta ar fi rămas în farmacie. Medicamentul ăsta, dacă era în ambulator, probabil era mult mai bine”, ne-a mai spus directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

About Axinte Radu Alexandru