Home » National » Șoferii își iau rămas bun de la compensarea prețului carburanților cu 50 de bani

Șoferii își iau rămas bun de la compensarea prețului carburanților cu 50 de bani

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la începutul ședinței de guvern, că măsură compensării prețului carburanților cu 50 de bani nu va fi prelungită de la 1 ianuarie. Ciucă a spus că măsura a fost una bună, iar Executivul este pregătit să o reintroducă dacă prețurile vor crește.

„Dacă inițial măsura nu părea una care să producă efecte, putem să constatăm că a fost o măsură bună. Prețul la carburant ajungând la cel de dinaintea aplicării măsurii”, a spus Nicolae Ciucă.

În ultimele săptămâni, prețul unui litru de benzină standard a scăzut sub 6 lei. Aplicarea compensării de 50 de bani de la începutul lunii iulie a pornit scăderea prețului, arată datele Peco Online. Benzina s-a mai scumpit temporar în noiembrie, însă apoi a revenit pe scădere până la valoarea de astăzi, 20 noiembrie, când prețul necompensat este de 6,5 lei pe litru la pompă, ceea ce înseamnă că este de 6 lei pe litru la casa de marcat.

Guvernul a aplicat, începând din vară, un acord cu companiile petroliere, în care statul a suportat 0,25 de lei din prețul unui litru de benzină și de motorină, iar acestea au redus prețul cu alți 0,25 de lei. La vremea respectivă, benzina depășise opt lei/litru, iar motorina nouă lei/litru. Ulterior, prețurile carburanților au scăzut până la 6,5 lei/litrul de benzină și 7,5 lei/litrul de motorină, în prezent.

Totuși, renunțarea la subvenția de 0,5 lei nu va duce automat la creșterea prețurilor la pompă de la 1 ianuarie, companiile petroliere putându-le majora sau nu.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*