Invatamant

Gata cu vacanța! Vine semestrul II, vin și grijile

Luni, 10 februarie, cei circa 90.000 de preșcolari și elevi din județ vor începe cursurile semestrului al II-lea din anul școlar 2013-2014. Nici nu vor avea timp să povestească dacă și cum s-au bucurat de zăpadă că, în câteva săptămâni, vor trebui să se pună serios cu burta pe carte. Măcar aceia care, în acest an, vor avea de susținut testări și examene naționale foarte importante.
După o săptămână de vacanță, preșcolarii, elevii și liceenii din județ revin, luni, în bănci pentru a da piept cu semestrul al II-lea. Pentru început, elevii din clasa a VIII-a vor trebui să facă față simulării probelor evaluării naționale, programate pe 18 februarie (româna), respectiv 20 februarie (matematica), iar cei din anii terminali de liceu vor susține simularea la probele scrise ale bac-ului, la începutul lunii martie. Pe 3 martie, va fi proba de română, pe 5 martie – proba obligatorie a profilului, iar pe 7 martie – proba la alegere a profilului și specializării.

Evaluări la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 
Următorii care vor trece prin emoțiile verificării nivelului de cunoștințe sunt elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Dacă, în anii școlari anteriori, Ministerul Educației a experimentat acest tip de evaluare doar în câteva școli din județ, acum, sunt vizate toate.
Potrivit calendarului, probele se vor desfășura în luna mai, în două sesiuni. La clasa a II-a, probele vor avea loc pe 6 și 8 mai (română, respectiv matematică) și pe 20 și 22 mai (română și matematică).
La clasa a IV-a, verificarea din prima sesiune se va desfășura pe 13 mai (română) și 14 mai (matematică), iar cea din a doua sesiune, pe 28 mai (română) și 29 mai (matematică).
La clasa a VI-a, în prima sesiune, evaluarea se va desfășura pe 14 mai (limbă și comunicare) și 15 mai (matematică și științe), iar în a doua sesiunem pe 27 mai (limbă și comunicare) și 28 mai (matematică și științe).

Urmează bacalaureatul…
Elevii claselor XII-XIII vor trebui, în iunie-iulie, să susțină bacalaureatul. După ce cursurile pentru ei se vor încheia pe 30 mai, pe 10 iunie vor debuta cu proba orală la română (10-12 iunie), cea de evaluare a competențelor digitale (16-20 iunie) și proba orală la o limbă străină (23-27 iunie).
Examenul va continua cu probele scrise: română (30 iunie), proba obligatorie a profilului, adică istorie sau matematică (2 iulie), și cea la alegere a profilului și specializării (4 iulie).
Rezultatele vor fi afișate pe 7 iulie, iar cele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 11 iulie.

… și evaluarea Națională
Elevii claselor a VIII-a vor fi supuși stresului de a trece de evaluarea națională, înainte de a putea accede într-un liceu. Ei vor lua vacanță pe 13 iunie și, după nici două săptămâni, vor intra în focuri.
Prima probă (româna) va avea loc pe 23 iunie, iar cea de-a doua (matematica) pe 25 iunie. Elevii vor afla rezultatele pe 27 iunie, în aceeași zi putând contesta notele primite.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 iulie.

„Săptămâna altfel”
În intervalul 7-11 aprilie, adică în ultima săptămână de dinaintea vacanței de Paște (12-22 aprilie), toate orele vor fi dedicate activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, care anul trecut era cunoscut ca „Școala altfel”.
Nu vor fi organizate cursuri conform orarului obișnuit, ci se vor desfășura activități culturale, tehnico-științifice, sportive, de educație pentru sănătate și stil de viață sănătos, de educație ecologică și de protecție a mediului, de educație rutieră sau de educație pentru reacții corecte în situații de urgență. Se vor organiza sub forma unor ateliere (de teatru, dans, muzică, arte plastice, educație media și cinematografică), competiții, mese rotunde sau dezbateri.
Tot în această săptămână se vor desfășura și fazele naționale ale olimpiadelor și, după caz, ale concursurilor școlare. Elevii și profesorii care nu participă sunt obligați să se implice în „Să știi mai multe, să fii mai bun!”
Un motiv de bucurie pentru toți preșcolarii și elevii este că, în acest semestru, vor prinde cel puțin două zile libere. Este vorba despre joi, 1 mai (Ziua Muncii), care, probabil, va fi urmată de liber și pe 2 mai, că doar e vineri, și luni, 9 iunie (a doua zi de Rusalii).
Cursurile se vor încheia vineri, 20 iunie, apoi elevii vor intra în vacanța de vară (sâmbătă, 21 iunie – duminică, 14 septembrie).

Related Articles

Back to top button