Colectarea selectivă a deșeurilor, un eșec total: Legea bătăii de joc
Seminarii și sesiuni, ghiduri și pliante, sute de mii de euro cheltuiți pentru informare în încercarea de a schimba obiceiurile, achiziționarea a mii de tomberoane colorate și marcate, iar în final s-a ajuns tot la o colectare anapoda a gunoiului. Legea privind colectarea selectivă a deșeurilor nu se aplică în nicio instituție vasluiană și nici măcar societatea de gospodărire comunală a orașului, Goscom, nu poate ține cont de ea. Culmea este că Vasluiul s-a înscris în competiția națională «Orașul reciclării».
O vizită în oricare dintre instituțiile vasluiene și încercarea de a respecta menirea setului de tomberoane marcate diferit care există pe holurile acestora le pot procura vasluienilor imaginea completă a programului de colectare selectivă a gunoiului în județul nostru: eșec total!
Funcționarilor nu le pasă că pe respectivele tomberoane stă scris «Hârtie», «Sticlă» și «Plastic» și aruncă la întâmplare deșeurile. Mai departe, intrând în aceeași «logică» a ignorării normelor de civilizație și a cerințelor legale, înșiși lucrătorii sanitari care colectează gunoiul aruncă laolaltă conținutul celor trei tomberoane marcate. Și așa «selecția» nu s-a făcut câtuși de puțin!
Precum alte normative în vigoare în țara noastră (cel privind interzicerea fumatului în locurile publice este un bun exemplu), Legea 132/2010, care reglementează colectarea selectivă a deșeurilor din hârtie, carton, metal, plastic și sticlă în instituțiile publice, nu se respectă de nicio culoare. Tomberoanele de la intrarea în Palatul Administrativ din Vaslui sunt cel mai bun exemplu: ziare aruncate la «Sticlă» și peturi aruncate la «Hârtie». La fel stau lucrurile peste tot.
Teoria – bună, practica – “criminală”
În cadrul programului amintit, s-au cheltuit mi și mii de euro pe organizarea de seminarii și sesiuni, pe publicarea de ghiduri și pliante, alte mi de euro în campanii de informare publică privind beneficiile colectări selective a deșeurilor, în timp ce dotarea cu tomberoane de culori și marcate distinct a costat bugetele locale alte mii de euro (un singur astfel de tomberon ajunge la 80 de lei).
La final, oamenii continuă să arunce gunoiul cum le vine la mână, iar reprezentanții statului ridică neputincioși din umeri. Așa cum ni s-a explicat la Prefectura Vaslui, este greu de crezut că vreo instituție locală și-ar putea permite să plătească un om care să stea lângă tomberoane și să le arate cetățenilor cum ar trebui să se debaraseze de deșeuri.
Legea ignoră acest aspect și prevede amenzi inclusiv pentru “preluarea deșeurilor care nu sunt colectate selectiv de către operatorul economic autorizat“. Astfel, dacă nu găsește gunoiul colectat selectiv la prefectură, SC Goscom SA Vaslui ar trebui să refuze să-l preia, altfel riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Asta spune legea, care mai prevede, de asemenea, o amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru «nerespectarea de către conducătorul instituției publice a obligației de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituției sau unui terț». O prevedere aberantă, în condițiile în care bugetele sunt mici, iar alte legi nu permit includerea unor asemenea prevederi bugetare.
«Deșeurile reprezintă o sursă de materie primă secundară importantă pentru societate, atâta timp cât acestea sunt colectate separat și reciclate corespunzător. Sunt resurse valoroase, iar autoritățile locale, în calitate de proprietari ai deșeurilor generate de comunitatea lor, sunt responsabile de gestionarea corespunzătoare a acestora. Rolul autorităților locale de pion principal în organizarea, implementarea și coordonarea managementului deșeurilor și, implicit, a sistemului de colectare separată, este susținut de două mari direcții: legislația specifică din domeniu și responsabilitatea asumată prin natura funcției pe care o dețin pentru comunitate și mediul în care își desfășoară activitatea», se spune în ghidul pentru participarea la a doua ediție a competiției naționale «Orașul reciclării», la care… s-a înscris și municipiul Vaslui.
Cristian Pătrașcu