Mencinicopschi: "De 25 de ani nu am mâncat mezeluri și nu le recomand nimănui"
Mare parte din ceea ce noi considerăm alimente sunt, de fapt, niște falsuri, susține prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Iată ce alimente consumă specialistul și ce ne sfătuiește pe toți să evităm. Potrivit Regulamentului Comisiei Europene nr. 178/2002 privind siguranța alimentelor și autenticitatea acestora, multe alimente nu sunt preparate după rețetele standard și, în ciuda faptului că se folosesc denumiri generice, practic, acestea sunt niște surogate, niște falsuri alimentare, susține prof. dr. Mencinicopschi.
„De 20 de ani nu beau suc din comerț”
„De 25 de ani nu am mâncat mezeluri și nu le recomand nimănui. Poate, sporadic, gust puțin din vreo specialitate. În familia noastră nu se cumpără alimente procesate, mai ales tocături. De 20 de ani nu beau suc din comerț. Nici sucuri naturale nu beau, chiar dacă sunt preparate acasă. Prefer să mănânc fructele ca atare. Câteodată îmi prepar la blender un smoothie din măr și alte fructe și adaug apă”, ne-a mărturisit specialistul.
Mai gust ciocolată cu 100% cacao”
Pentru mulți poate părea că prof. dr. Mencinicopschi duce o viață austeră, cu privațiuni alimentare severe, însă, în fapt, acesta nu-și refuză nicio plăcere culinară, dar încearcă să se hrănească sănătos. „Îmi satisfac plăcerile gustative, dar nu fac excese. Mai gust ciocolată cu 100% cacao. Niciodată nu cumpăr sortimente cu mai puțin de 75% cacao și citesc atent eticheta pentru a mă asigura că nu conține diverși înlocuitori, că este preparată cu unt etc. Și înghețată mănânc uneori, dar după ce mă asigur că este produsă din ingrediente cât mai apropiate de formula autentică și conține frișcă, unt, lactate, iaurt etc. Acum, majoritatea sortimentelor aflate pe piață abundă în chimicale și, generic, toate surogatele se numesc înghețată”, explică prof. dr. Mencinicopschi.
„50% din alimentație trebuie să fie compusă din legume și fructe, în special crude și, de preferat, eco.” – Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Merg rar la restaurant și aleg din meniu salate și carne slabă sau pește la grătar, fără garnitură sau cu legume grill.” – Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Pentru a ne menține sănătoși, trebuie să respectăm bioritmul uman circadian. Nu este suficient să dormim șapte ore pe noapte dacă ne culcăm foarte târziu. La ora 22.00, trebuie să fim în pat.” – Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Sursa