Jurnaliștii veniți la Pungești, atacați de protestatari: „Ziua Porților Deschise”
Compania americană Chevron a organizat, ieri, „Ziua Porților Deschise” pentru jurnaliști, la șantierul din perimetrul Siliștea, comuna Pungești, unde se lucrează la amplasarea primei sonde pentru explorarea gazelor de șist din România. Evenimentul a reaprins spiritele în rândul așa-zișilor militanți ecologiști, care au huiduit pe toată durata șederii ziariștilor în zonă. Ba, mai mult, i-au atacat cu pietre și ouă la părăsirea șantierului.
Printr-un demers de popularizare organizat ieri, în zona satului Siliștea, comuna Pungești, reprezentanții companiei Chevron Romania au expus o sumedenie de informații științifice privind procesele de explorare/exploatare a gazelor de șist, asigurând totodată că operațiunile se desfășoară „cu grijă față de mediul înconjurător”. Tom Holst, country manager Chevron Romania, a declarat că pentru compania americană este foarte important ca toate operațiunile desfășurate să respecte standardele de siguranță și legislația românească și europeană.
„Pentru etapa inițială, am lucrat cu compania Prospecțiuni și am avut 90 de zile fără incidente, iar pentru cea de-a doua etapă, cea de foraj, lucrăm cu specialiștii Dafora și avem deja 20 de zile de lucru fără probleme. Avem toate avizele necesare pentru desfășurarea activității de aici, inclusiv avize de mediu”, a menționat Tom Holst.
Reprezentantul Chevron a afirmat că pentru lucrările de la perimetrul Siliștea din comuna Pungești au fost angajate 56 de persoane din județul Vaslui, 32 dintre salariați fiind chiar din comuna Pungești.
La rândul său, Jim Christianopoulos, managerul șantierului de la Siliștea, a făcut o serie de referiri la metodele de verificare și protecție a mediului, printre care: forarea de puțuri de monitorizare a apei subterane, controlarea permanentă a calității apei, aerului și a nivelului de zgomot, amplasarea de membrane pentru substanțele care rămân izolate, amenajarea unui dig de pământ care izolează platforma de foraj de restul locației. Tot el a precizat că platforma este situată la o distanță de un kilometru de sat și la 600 de metri de ultima casă, iar cele două controale efectuate de comisarii Gărzii de Mediu Vaslui nu au arătat nicio neregulă.
Reprezentanții Chevron România au mai explicat că toate componentele pentru sonda care urmează a fi folosită pentru explorarea eventualelor zăcăminte de gaze de șist au fost aduse pe șantier și asamblate, apreciind că în următoarele trei săptămâni pot începe operațiunile de explorare propriu-zise, care se vor derula pe durata a aproximativ 90 de zile.
Isteria eco-protestatarilor
Pe toată durata manifestărilor dedicate „Zilei Porților Deschise”, câteva zeci de protestatari s-au adunat în apropierea șantierului, au huiduit și au scandat împotriva companiei Chevron, solicitând întreruperea operațiunilor în zonă. Totodată, au scandat lozinci precum „Apă, aer și fractură, nu fractură, nu cianură!”, „Chevron, go home!”, „România este țara noastră, Chevron să nu o otrăvească!”. Manifestanții nu s-au putut abține nici de la adresarea de injurii jurnaliștilor, reproșându-le că au acceptat să viziteze șantierul companiei Chevron.
La un moment dat, cei care își zic militanți pentru mediu le-au cerut reprezentanților Chevron să coboare steagul României amplasat pe sonda de la șantier. „Ați pătat drapelul României, când ne-ați bătut, nu meritați drapelul, dați-l imediat jos”, a strigat Constantin Pâslaru, liderul „Mișcării de rezistență”.
Protestul a escaladat în momentul în care autocarul în care se aflau jurnaliștii a părăsit șantierul. La intrarea în satul Siliștea, o ceată a aruncat cu pietre și ouă în autovehicul și a încercat să blocheze drumul județean Gârceni – Vaslui. Respectivii au fost îndepărtați de pe carosabil de forțele de ordine, în zonă fiind mobilizați zeci de polițiști și jandarmi.
Trebuie spus că, referitor la prezența jandarmilor în zonă, Tom Holst a declarat că este vorba strict de o decizie a Jandarmeriei Române, amintind totodată că declararea „zonei de siguranță” a venit ca urmare a violențelor din luna decembrie 2013, când gardurile care împrejmuiesc perimetrul Chevron au fost distruse de eco-protestatari.
O nouă sondă la Puiești
Zilele trecute, Chevron România a obținut o nouă autorizație de lucrări de la Consiliul Județean (CJ) Vaslui. Documentul privind realizarea de „Lucrări de amenajare și foraj pentru sonda de explorare Puiești” vine la o jumătate de an diferență de la declanșarea procedurilor de autorizare.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a menționat că eliberarea autorizației s-a făcut cu respectarea legislației în domeniu: „Societatea Chevron România Exploration and Production SRL a îndeplinit toate cerințele impuse în certificatul de urbanism. Prin urmare, a obținut autorizația de construire pentru lucrări de amenajare și foraj pentru sonda Puiești”.
Chevron a solicitat acordul de mediu pentru zona Puiești în toamna anului trecut, iar pe 19 decembrie 2013 a avut loc și o dezbatere publică pe marginea proiectului. Huiduielile de atunci ale activiștilor de mediu nu au fost luate în seamă, astfel că pe 30 ianuarie s-a emis acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist în extravilanul Puieștiului.
Sonda de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate. Chevron România mai deține trei acorduri de mediu în județul Vaslui: Siliștea – Pungești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești.