Plata pierderilor din retelele de energie termica si electrica de catre consumatori ar putea fi interzisa. Facturile cresc cu pana la 40% din cauza furturilor sau avariilor
Sunt sanse mari ca facturarea pierderilor din retelele de energie termica si electrica sa fie interzisa si chiar pedepsita. Un proiect de lege depus in Parlament propune ca cetatenii sa nu mai plateasca pentru ce nu consuma. Nu e normal, spun parlamentarii, ca furturile de energie sau avariile sa fie suportate de clienti si nu de companie. S-a ajuns aici si pentru ca retelele din Romania n-au mai fost modernizate de zeci de ani. Acesti oameni povestesc ca le-a ajuns cutitul la os. S-au imprumutat de la o luna la alta ca sa plateasca facturile de peste iarna. Costurile includ: consum, pierderi tehnologice aprobate pretutindeni in UE, dar si energia pierduta ori furata din retele invechite, spun initiatorii legii.
„Apar multe pierderi si nu e corect sa le suporte consumatorii”, spune Cosmin Necula, deputat PSD.
In acest moment, pierderile in retelele de distributie a energiei electrice ajung pana la 14% si din cauza furtului de curent sau a contoarelor care inregistreaza eronat consumul. In cazul energiei termice, factura poate creste si cu 40% avand in vedere ca avem de-a face cu o retea nemodernizata de decenii. „Oricata bunavoita ar avea inginerul ala, cand te carpesti si pui un dop in loc sa schimbi teava, hai sa fim realisti”, crede Mihai Mereuta, presedintele Liga Habitat.
Realisti sau nu, in 2013, comisarii ANPC au inregistrat peste 300 de plangeri care vizau inregistrari eronate ale consumului. O alta practica ce ar trebui eliminata, spun parlamentarii, este regularizarea. Asa cum se intampla, de pilda, in cazul energiei electrice, unde citirea consumului se face o data la trei luni. La finalul acestei perioade, oamenii se trezesc cu facturi uriase. „Ar fi o iluzie sa creada cineva ca s-ar putea citi in aceeasi zi la toti consumatorii? Depindem foarte mult de prezenta lor acasa”, sustine Ion Lungu, presedintele Asociatiei de Furnizare a Energiilor Electrice. Revenind la pierderi, facturarea acestora s-ar putea pedepsi cu inchisoare sau amenda de pana la 250.000 de lei. Este adevarat ca, deocamdata, nu exista norme de aplicare. Reprezentantii Enel nu au dorit sa comenteze aceasta propunere legislativa. Cei de la RADET spun, insa, ca factureaza pe baza consumului inregistrat de contoare si nu iau in calcul risipa rezultata in urma avariilor.
Sursa: incont.ro