Social

Mieii, sacrificați numai în spații autorizate

Pentru că mai sunt doar câteva zile până la sfintele Sărbători de Paște, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui recomandă cetățenilor să cumpere carne de miel și alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar.

 Pentru a nu risca îmbolnăvirea, cei care vor să cumpere carne de miel sunt sfătuiți să o facă din locurile autorizate sanitar-veterinar. În acest fel, cumpărătorii au certitudinea că produsele din carne sunt analizate și nu constituie un pericol pentru sănătatea cetățenilor. Dacă nu vor ține cont de sfaturi și vor cumpăra mieii de Paște din spații improvizate sau direct de pe stradă, consumatorii se expun riscului toxiinfecțiilor alimentare.

Pentru a preveni acest lucru, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au intensificat acțiunile de supraveghere a modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte produse de origine animală.

Ca și în anii trecuți, mieii pot fi sacrificați doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. La nivelul județului Vaslui, sunt trei asemenea centre. De asemenea, între 11-19 aprilie, pot funcționa și locații amenajate temporar pentru tăierea și prelucrarea primară (jupuire și eviscerare parțială) a mieilor și iezilor, însă numai dacă pot fi asigurate condițiile de igienă. În acest scop, primăriile au fost obligate să anunțe DSVSA Vaslui pentru a se putea asigura un număr suficient de medici veterinari instruiți cu privire la efectuarea examenului ante și post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii în cazurile în care constată încălcări ale legislației.

Pentru obținerea avizului DSVSA, locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de câteva facilități: să fie separate fizic, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor, să aibă sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă sau spații amenajate pentru cazarea animalelor și, după caz, cu posibilități de adăpare.

„Mieii sacrificați în locurile amenajate temporar vor fi comercializați direct consumatorului final, imediat după sacrificare și efectuarea examenului ante și post-mortem, neputând fi livrați către alte unități din domeniul alimentar. De asemenea, marcarea carcaselor de miei rezultate în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Vaslui. Nu în ultimul rând, depozitarea și vânzarea cărnii de miel se va face în spații adecvate, cu asigurarea temperaturii și a stării de igienă corespunzătoare, iar pe timpul transportului se va verifica respectarea temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Cei care au suspiciuni cu privire la substituirea cărnii de ovine cu cea provenită de la alte specii, dar și cu privire la încadrarea în parametrii de calitate și siguranță stabiliți de legislație, pot suna la numărul de telefon 0235/421.121 (serviciu de permanență în cadrul DSVSA Vaslui), trimite un fax la numărul 0235/421.278 sau un e-mail pe adresa office-vaslui@ansvsa.ro.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button