Manager roman, plecat de peste 20 de ani in Vest: Romania are un handicap in sistemul educational. Daca vrei sa distrugi o tara, atunci omoara invatamantul!
Sistemul educational romanesc implementat dupa anii 90 are un mare handicap, iar acest lucru se datoreaza numarului crescut de schimbari petrecut in ultimii ani, este de parere un manager roman plecat de peste 20 de ani din tara si care conduce operatiunile regionale ale unui important producator de electronice.
Intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO, Mike Borze (foto), vicepresedinte al Benq Europe, un important jucator pe piata de proiectoare, monitoare, dar si solutii conexe, a vorbit despre modelele unui invatamant care pot readuce Romania pe treapta importanta globala. “Obisnuiesc sa vin de cateva ori pe an in Romania, iar mesajul primit de la fratele meu, care este profesor in Oradea, nu este deloc unul imbucurator. In ultimii 20 de ani sistemul educational a suferit multe schimbari, cel putin 3-4 modificari aduse, ceea ce reprezinta o dovada clara ca romanii nu stiu ce sistem de invatamant li se potriveste cel mai bine”, a declarat Mike Borze, care a precizat ca sistemul de educatie aplicat in perioada comunismului, cand totul era aliniat la anumite reguli, era cel mai bun de pana acum. “Nu regret comunismul, iar sistemul pe care l-am avut in acea perioada s-a dovedit eficient. Am luat parte la intalnirea de 30 de ani de la terminarea studiilor liceale, la Oradea, unde 98% dintre colegii mei de liceu au absolvit o facultate, mare parte dintre ei fiind directori de spitale, chirurgi de renume, profesori de matematica la universitati de prestigiu sau managerii in functii importante in strainatate”, a aratat reprezentanul Benq. Potrivit acestuia avantajele studiilor din acea perioada erau reprezentate in special de nesepararea scolii primare de cea secundara. “Si cel «prost» trebuie sa invete sa gandeasca ca un elev destept. Sistemul de scoala primara plus cea secundara, dar si implementarea uniformei si tinutei care creaza impreuna disciplina ar trebui reintroduse in Romania. (…) De ce scolile private nu au renuntat la uniforma? Inclusiv scolile private unde merg copii de conditie buna practica aceleasi standarde. Se creaza o disciplina. Lucrurile nu trebuie privite de sus. Existand diferente elevii se formeaza in viata cu handicapuri”, a mai spus Borze in discutia cu jurnalistul WALL-STREET.RO.
Nu dotarile tehnice lipsesc din mediul educational romanesc
Mike Borze a mai subliniat ca daca romanii nu vor schimba sistemul de invatamant, iar supraagrlomerarea aceasta de de facultati nu va fi limitata nu vom reusi sa avem un sistem educational performant, iar acest lucru nu tine de dotarile tehnice ale institutiilor de invatamant, ci de un respect reciproc al tuturor celor care comun sistemul educational din Romania. “Nu dotarile tehnice sunt problema invatamantului romanesc ci lipsa de investitie in a face oameni si lucruri de calitate. Un profesor care astazi preda in Timisoara, maine preda la Brasov si poimaine este la Bucuresti pentru un alt curs. Nu este o solutie pentru performanta in acest sens. Daca vrei sa distrugi o tara, omori invatamantul”.
Scolile din Austria vs. modelul din Romania: diferente si similitudini
Plecat de peste 20 de ani in Austria si de peste 16 ani manager in cadrul companiei taiwanezei Benq, Mike Borze a tinut sa precizeze ca modelele educationale dintre Romania si Austria nu erau cu mult diferite la inceputul anilor 90, ba mai mult, dotarile tehnice ale tarii noastre erau superioare celor din Austria. Mike Borze a absolvit studiile in cadrul Universitatii din Timisoara, iar mai tarziu, o data cu plecarea in Austria, a urmat cursurile unei facultati tehnice din Viena. “Cand am plecat eu in strainatate am ramas surprins sa vad ca dotarea tehnica din Timisoara era mai buna decat cea din Austria. Nu am avut niciun beneficiu suplimentar si nu am invatat nimic in plus in Viena fata de ceea ce acumulasem studiind in Romania. In Austria, insa este o problema similara cu cea din Romania. Austria este una dintre tarile Uniunii Europene cu cel mai scazut nivel al absolventilor de facultate, sub 20%. De ce ? Multi studiaza la facultatea cea mai simpla, la sociologie. Sunt toti «innebuniti» dupa titulatura, fac facultatea de sociologie pentru a avea titlu. Este nevoie de 100 de sociologi, dar de pe bancile scolii si ies 3.000 de specialisti in domeniu”, a mai completat oficialul Benq. Borze a mai subliniat ca in Austria cand cineva termina liceul de inginerie este foarte bine specializat – cei care termina un liceu tehnic – dupa cei 4-5 ani este mai pregatit decat un inginer care face facultatea acolo – asta deoarece in Austria facultatile se bazeaza mai mult pe teorie.
“La noi nu este respect, nu exista disciplina, iar fiecare elev face ce vrea. Nu se poate compara facultatea de acum cu Universitatea din Timisoara sau Oradea de acum 20 de ani. In Oradea se studiaza in prezent peste 30 de discipline. O problema reala este si pregatirea profesorilor. Romania are un handicap in sistemul educational. (…) Cu cine sa faci invatamant de calitate daca nu ai profesori de calitate?”, ridica Borze un semn de intrebare, precizand ca aceasta “explozie” a numarului de facultati a condus la acest lucru. El a mai adaugat ca pentru un sistem educational eficient, Romania ar trebui sa revina la scoala primara si secundara cu uniforma , 2-3 ani de scoala profesionala – iar cine vrea sa studieze la liceu, sa aiba acces catre o facultate.
Cabinetele medicale romanesti au impanzit Austria
Exodul romanilor in strainatate, dar mai ales al medicilor, a facut ca in ultimii ani numarul de cabinete medicale din Austria sa creasca intr-un ritm extrem de rapid. “In Austria nu mai sunt medici, iar in regiunile de provincie este chiar o criza. Sunt zeci de cabinete de medici din Romania, in Viena, cel putin din cele pe care le stiu eu. Cabinetele romanesti sunt de calitate in Austria”. Potrivit lui Borze, 40% din studentii la medicina din Austria sunt nemti. “Viata in Austria este mult mai ieftina, iar nivelul de calitate educationala este similar. La terminarea studiilor,insa, nemtii se intorc in Germania”.
Mike Borze are trei fete care s-au nascut in Austria, doua studente la economie si cea de-a treia interesata sa urmeze cursurile unei Facultati de Medicina.
Sursa: wall-street.ro