Scandal la Asociația 28 Vaslui: Administratorul dictator
Membrii Asociației de proprietari nr. 28 Vaslui susțin că Adrian Helgiu s-a autoinstalat administrator, profitând de faptul că era prieten cu fostul, care a plecat la muncă în străinătate. De frică să nu-și piardă funcția, individul refuză să organizeze adunarea generală a proprietarilor. Acum câteva luni, fără acordul comitetului asociației și fără a anunța în prealabil, a majorat taxa de curățenie, motiv pentru care spiritele în asociație s-au încins la maximum. “Pot să fac și închisoare, că tot nu plec de aici”, a declarat Helgiu.
Banii pe care-i plătesc vasluienii la Asociația de Proprietari nr. 28 sunt gestionați în prezent de Adrian Helgiu. Nu se știe prea bine dacă omul este corect sau nu, cert este că unii locatari sunt nemulțumiți că administratorul nu a fost ales în cadrul unei adunări generale.
“Am venit să vă relatez niște probleme care mi se par anormale. La Asociația 28 a fost un administrator, dar a murit acum vreo zece ani. Nu s-a mai făcut adunare generală și a rămas feciorul lui. Oamenii ce-au zis: «E băiatul lui, las’ să rămână!». Dar băiatul a plecat la muncă în Anglia acum vreo șase șapte luni și a rămas un prieten de-al acestuia în loc. I-am zis: «Măi omule, dacă nu e adunare generală, nu este comitetul de asociație, nu este comisie de cenzori, atunci cine te-a pus pe tine aici?». «Păi, m-am pus interimar». «Păi, cine te-a pus?». «Da’ ce, trebuie să mă pui tu?». «Da’ sunt banii noștri acolo», i-am spus eu. Acum câtva timp, a mărit contribuția la curățenie, de la 3,80 lei, la 4,80 lei de persoană. Asta se face, conform legii, numai cu aprobarea adunării generale. L-am întrebat: «Cine ți-a dat voie să mărești contribuția?». «ANAF-ul», zice el. «Da’ ce treabă are ANAF-ul?». «Păi, s-a mărit salariul minim pe economie». Eu acum vin de la primărie. Am făcut o sesizare acu’ vreo trei luni, să facă auditul. Mi-au spus că n-au avut timp. Am fost la poliția economică și mi-au spus să fac o plângere penală”, ne-a declarat Costică Ursu, 65 de ani.
Adrian Helgiu susține că a fost cândva președinte onorific al asociației și că a preluat funcția de administrator pentru a-i face un serviciu fostului administrator, care nu ar fi plecat în Anglia, așa cum ne-a spus Ursu, ci s-ar fi angajat în cadrul armatei: “Eu aici am luat din fugă, în termen de trei zile. Băiatul ăsta care a fost aici, un băiat foarte bun, a dat concurs la București, în cadrul armatei, la Garda Națională. Nu se aștepta să-l ia și a primit în octombrie o scrisoare acasă în care spunea că în termen de patru zile să se prezinte pentru că a luat concursul. Eu am fost președintele onorific al asociației mult timp, apoi am plecat prin Franța, prin Italia. Aici a rămas de izbeliște. Băiatul s-a descurcat, a dus asociația până la capăt. El mi-a spus că pierde postul dacă nu se duce și că n-are timp să facă Adunarea Generală. Conform Legii 230/2007, se convoacă cu 15 zile înainte, se tărăgănează până se adună jumătate plus unu din 1.070 de locatari. Mi-a zis: «Ia matale interimar, așa». Președinte nu avea asociația. Și am zis că hai că iau eu. Am stat până la 12 noaptea să iau în primire. Am luat, i-am dat drumul băiatului să plece. Cum am intrat eu aici, din 1.070 de persoane, câte are Asociația 28, pe mine au tăbărât doar două persoane, Ursu și cu Bosnea, din aceeași scară”.
Helgiu a adăugat că, înainte de a prelua administrarea asociației, familiile Ursu și Bosnea erau trecute pe statul de plată cu câte două persoane, însă în apartamentele lor locuiau cinci, respectiv șase persoane: “De opt ani de zile, ei sunt cinci persoane. Cum i-am trecut cinci, iar la Bosnea am trecut șase, findcă avea patru elevi în gazdă, a venit aici și duduia holul. Să mă bată, nu alta. «Cine ești tu? Cum îți permiți?» și de aici a pornit discuția. Bosnea m-a amenințat că s-a dus la domnul Ocheană. Nu contează. Pentru două persoane din 1.070 eu nu pun spada jos. Omul în viață are trei cizme, două în picioare și una în fund. Aia din fund poate să-ți dea un pas înainte în viață sau să te înjosească total. Eu mi-o dau singur pe a treia. Eu de aici nu plec că vrea Ursu sau Bosnea. Eu am făcut ceva legal. Am trecut numărul corect de persoane. Are cineva ceva împotrivă? A venit aici și a depus o cerere precum că el nu mai vrea să fie membru al asociației. La Ursu sunt cinci persoane: el, soția, băiatul, nora și fata. De opt ani de zile. Pe ăia trei nu i-a declarat. Eu ar trebui să fac altceva, să întrunesc ședința cu trei membri ai asociației și să iau opt ani din urmă și să-i bag în lista de plată, ca să știe”.
„Nu mă interesează de acte”
Întrebat de ce nu vrea să organizeze adunarea generală a proprietarilor pentru ca asociația să funcționeze legal, Helgiu a dat de înțeles că se teme că și-ar pierde funcția: “Nu am avut timp atunci, în noiembrie, să organizez adunarea generală. Declar pe proprie răspundere că eu în această asociație vreau să-mi fac meseria. Nu mă interesează de acte. Îs formalități. Vă spun eu ce se întâmplă. Îi convoci. Dintr-o mie șapte zeci trebuie să vină cinci sute și ceva, mai aștepți două săptămâni, convoci din nou și o faci cu cât este. Și vă spun: atunci cine vine? Vin ăia care n-au plătit de 15 ani, de nouă ani, și aleg pe cine vor. Eu am opt sute de milioane de strâns aici. Și 160 de milioane de dat la ANAF. Am venit să-mi fac datoria să strâng banii. Pe mine nu mă doare capul. Nici pe locatari. Pot să fac și închisoare, că tot nu plec de aici”.
În ceea ce privește majorarea taxei pentru curățenie, el a spus că percepe un leu în plus de persoană pentru că s-a mărit salariul minim pe economie și trebuie să aibă bani pentru salariul său și al femeilor de serviciu: “Contabilul mi-a zis că de la 1 ianuarie salariul minim pe economie s-a mărit cu 50 de lei. Aici nu mai merge treaba să faci adunare generală. Cine spune din adunarea generală: «Da, dom’le, mai pune 50 de lei în plus»? Ești obligat să-i mărești salariul până la minimul pe economie. Prin efectul legii, mi-a zis contabilul, mai punem 50 de lei, că așa se pune, la salariați. Sunt trei și cu mine patru. La fiecare 50 de lei se adună, nu? Trebuie plătite taxe și impozite, că nu te iartă de la ANAF. Și am mărit de la 3,8 lei, la 4,8 lei de om. Am zis să pun un leu în plus, ca să nu umblăm cu mărunțiș“.
Un calcul simplu arată că un leu în plus colectat de la cei 1.070 de locatari înseamnă 1.070 de lei pe lună, cu 800 de lei mai mult decât îi trebuia administratorului pentru majorarea celor patru salarii.
Helgiu are o explicație uluitoare pentru că încasează de cinci ori mai mult decât este necesar pentru a plăti salariile majorate: “Nu vin toți cei 1.070 de locatari la plată, deci nu aș fi avut altfel cu ce plăti salariile”.
Locatarii au făcut depus plângeri și la Poliție, și la Primăria Vaslui. Acum, așteaptă.