Social

Câinii adoptați, din nou în vizorul DSVSA Vaslui: Padocul de la Bădeana este o bătaie de joc

În urma unui control efectuat de inspectorii DSVSA Vaslui la adăpostul privat de câini din Bădeana, comuna Tutova, au fost găsite numeroase nereguli. Printre cele mai grave se numără cazarea patrupedelor în cuști prea mici și care permit trecerea urinei de la o boxă la alta, îngrijirea lor de către mai multe persoane neinstruite, existând riscul transmiterii unor epizootii, lipsa spațiilor izolate pentru lătrătoarele bolnave. Nu în ultimul rând, nu există un sistem de identificare a animalelor (cititor pentru microcipuri).

La finele lunii aprilie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a efectuat un control la adăpostul de câini înființat ilegal de Asociația „Ajutați-l pe Azorel” în Bădeana, comuna Tutova. Cei doi inspectori au descoperit neregulă după neregulă. Concret, în adăpost nu există personal instruit care să îngrijească maidanezii, această sarcină căzând în grija mai multor așa-ziși iubitori de animale care nu au cunoștințe minime privind activitatea desfășurată. În plus, din cauza circulației personalului, există riscul difuzării unor epizootii, iar în cazul îmbolnăvirii animalelor, nu există spații pentru izolare și nici proceduri referitoare la modul de acțiune în asemenea situații.

„Sigurele documente care au fost puse la dispoziție sunt declarațiile-angajament pentru câinii adoptați. Nu există o evidență a cazării câinilor în cuști și nici o evidență a plasării acestora în urma adopției. Nu există afișate la intrare date despre adăpostul de câini și nici alte informații. De asemenea, câinii sunt amplasați în boxe fără o examinare prealabilă și fără a se ține cont de criteriile de cazare specificate de legislație. Pereții despărțitori dintre boxe permit trecerea dejecțiilor lichide în timpul activității de curățare mecanică, iar instalația pentru drenarea dejecțiilor lichide este subdimensionată, făcând ca dejecțiile să ajungă din fosa septică în drumul sătesc din vecinătate. Nu există un control nici în ceea ce privește încălzirea, ventilația și umiditatea adăpostului”, a declarat medicul veterinar Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Dezastru chinologic

Potrivit aceleiași surse, reprezentantul legal al padocului a refuzat să prezinte documente privind dimensiunile boxelor, numărul de câini amplasați în fiecare boxă și numărul total al câinilor aflați în adăpost la ora controlului. De asemenea, personalul nu dispune de un sistem de identificare a animalelor, astfel că, la verificarea microcipului unui câine, nu s-au putut oferi informații despre data intrării în adăpost sau alte informații necesare. Alte nereguli găsite sunt: lipsa dotărilor minime pentru funcționarea unui adăpost pentru câini, lipsa dovezii respectării normelor de hrană conform prevederilor legale, stabilirea unui program de hrănire și curățenie – o dată pe zi – după ora 15, de către cel mult două persoane, neindividualizarea cuștilor din adăpost.

„În urma verificării declarațiilor-angajament prezentate, s-a constatat că Asociația «Salvați-l pe Azorel» a adoptat 228 de câini. Inspectorii DSVSA Vaslui au găsit în cuști 174 de câini de peste un an, câini sub un an și căței, iar alți șase câini circulau liber în afara cuștilor. Diferența nu a fost justificată de reprezentantul legal prin evidențe. A declarat doar că restul câinilor se află în alte locații, ale căror adrese nu ne-au fost puse la dispoziție. Având în vedere faptul că, la fața locului, nu existau condiții pentru întocmirea procesului verbal de constatare, cei doi inspectori l-au invitat pe reprezentantul legal la sediul DSVSA Vaslui pentru a lua la cunoștință de conținutul acestuia și de a-l semna, însă a invocat că este foarte ocupat și nu are timp. Ca urmare, specialiștii DSVSA Vaslui au solicitat clarificarea situației juridice a funcționării adăposturilor de câini, altele decât cele publice, în sensul implementării OUG 155/2001, cu modificările și completările ulterioare”, a adăugat directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Petcu a menționat că, în conformitate cu prevederile legislației sanitar-veterinare, s-a solicitat întocmirea unui plan de inspecție în funcție de numărul de loturi de câini adoptați și verificarea respectării condițiilor din declarația-angajament prin identificarea câinilor în locațiile în care aceștia au fost adoptați. Întrucât s-a refuzat prezentarea unei evidențe a acestora, există posibilitatea ca un număr de câini să nu mai existe în adăpost și să fi fost abandonați, iar reprezentantul legal să încerce să intimideze echipele de inspecție pentru a nu afla adevărul.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button