Sanatate

Nevoie acută de îngrijitori

În ultimii ani, s-a dovedit practic imposibil de găsit persoane care să îngrijească la domiciliu bolnavi sau bătrâni. Asta în condițiile în care suntem lideri la șomaj, iar vasluienii se plâng că nu au locuri de muncă. Cei recrutați de firmele private pleacă «la export», pe salarii de la 1.000 de euro în sus. «La noi, nu vine mai nimeni să lucreze pe astfel de posturi. Îngrijitorii la domiciliu, căutați în special de tineri pentru părinții bolnavi sau imobilizați la pat, sunt din ce în ce mai greu de găsit. Multe firme care se ocupă cu plasarea de personal au cereri de recrutare pentru astfel de posturi, însă numărul persoanelor dispuse să îngrijească un vârstnic este în continuă scădere. Este trist ce se întâmplă deoarece situația multor bătrâni este tragică. Ei au nevoi speciale, unii necesită îngrijire 24 de ore pe zi pentru că au suferit atacuri cerebrale sau sunt bolnavi de Alzheimer», a declarat Sorin Radu, viceprimar al municipiului Vaslui.

Munca de îngrijitor este grea, chiar deprimantă, cu multe responsabilități. Cei care au un job constant, de opt ore pe zi, câștigă, în medie, doar 800 de lei pe lună. Sistemul asigurărilor sociale nu poate acoperi nevoile de pe piață, în condițiile în care numărul bătrânilor singuri, bolnavi sau nedeplasabili este în creștere.

«Nu sunt bani. Primăria are un număr de 24 de îngrijitori la domiciliu. Aceștia sunt cei care zi de zi merg la tot atâția bătrâni bolnavi care nu mai au pe nimeni, le fac cumpărături, curățenie, îi ajută cu medicamentele. Fără ajutorul lor, acești vârstnici nu s-ar putea descurca sub nicio formă. Și nu sunt singurii în situații de acest gen. Ar mai fi nevoie de îngrijitori la domiciliu, doar că primăria nu mai are fonduri. Există astfel de solicitări de la bătrâni care au nevoie de sprijin. Noi încercăm să le acoperim pe toate, cele noi sunt luate în calcul, sunt făcute anchete sociale. Chiar la ora la care vorbim, avem în lucru două cereri. De asemenea, sunt persoane care solicită angajarea, sunt persoane cu calificare în acestă meserie, au urmat cursuri de specialitate”, ne-a mai spus viceprimarul Sorin Radu.

Soluția ar fi înființarea unui așezământ unde bătrânii cu nevoi speciale să fie găzduiți și să li se ofere asistență medicală. Primăria Vaslui face în prezent demersuri pe lângă Ministerul Apărării Naționale pentru a prelua o parte dintre clădirile fostei unități militare și a le transforma în cămine.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button