Home » National » Crește factura la electricitate

Crește factura la electricitate

Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea astfel să crească cu 1-2%, a declarat vineri președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, la o conferință de profil.

„Legislația spune că orice cost se regăsește prețul final”, a afirmat Havrileț, citat de mediafax.ro. El a adăugat că încă nu poate fi estimat impactul în facturi al acestei taxe, pentru că nicio companie nu a transmis ANRE cereri de recunoaștere în tarife a taxei.

 Totuși, recunoașterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015 și va afecta doar prețul reglementat al energiei, a precizat Havrileț.

Impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marți, prima plată fiind efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Ministerul Finanțelor a înregistrat luni din declarațiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucții speciale suma de un miliard de lei, mai mult decât dublu față de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat marți secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

 El a afirmat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcțiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

La sfârșitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta arăta că Guvernul va obține din impozitarea construcțiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ținta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internațional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuțiile de asigurări sociale.

 Și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obține mai mult de 1 miliard lei, față de prognoza inițială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

 La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanțul companiilor și nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Sursa: money.ro

Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea astfel să crească cu 1-2%, a declarat vineri președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, la o conferință de profil. "Legislația spune că orice cost se regăsește prețul final", a afirmat Havrileț, citat de mediafax.ro. El a adăugat că încă nu poate fi estimat impactul în facturi al acestei taxe, pentru că nicio companie nu a transmis ANRE cereri de recunoaștere în tarife a taxei.  Totuși, recunoașterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile