Home » Administratie » Panouri fotovoltaice cu bani din Emiratele Arabe Unite

Panouri fotovoltaice cu bani din Emiratele Arabe Unite

În curând, pe acoperișul a două corpuri de clădire ale Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad vor fi amplasate panouri fotovoltaice. Proiectul, în valoare de 100.000 dolari, va fi realizat cu banii obținuți ca premiu de patru „codreniști” la un concurs organizat în Emiratele Arabe Unite.

 Patru elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad au toate motivele să fie mândri de ei. Datorită eforturilor întreprinse de ei în vara anului trecut, când au realizat un proiect ce vizează protejarea mediului înconjurător și l-au înscris la un concurs organizat de compania Zayed Future Energy, din Emiratele Arabe Unite, două corpuri de clădire ale liceului vor fi dotate cu panouri solare. De altfel, aceasta a fost de la bun început intenția elevilor pentru a putea economisi până la 70% din energia electrică utilizată de liceu. Proiectul va putea fi realizat cu propriile fonduri, mai exact, cu suma de 100.000 dolari câștigată de cei patru elevi în ianuarie, când au fost desemnați câștigătorii premiului destinat continentului european la categoria „Global High Schools”.

„Pentru a instala aceste panouri fotovoltaice, ne trebuie patru avize importante de la Direcția Județeană de Culte și Patrimoniu, Garda de Mediu, E.ON și o hotărâre a Consiliului Local Bârlad. De ultima avem nevoie pentru că imobilul este proprietatea Consiliului Local și trebuie să fim în legalitate ca să putem să instalăm panourile. Nu cerem bani în plus, ne ajunge premiul de 100.000 dolari câștigat cu proiectul. Am semnat un contract cu reprezentanții companiei Zayed Future Energy, din Emiratele Arabe Unite, care a oferit banii, și, conform contractului, banii vor veni în tranșe, cu destinație precisă. Panourile vor fi instalate pe corpurile de clădire C2 și C3, nu pe corpul principal”, ne-a declarat prof. Tița Chiru, directorul Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad.

Proiectul de hotărâre urmează să fie supus atenției consilierilor locali în ședința ordinară de astăzi, ora 16.00. Dacă va fi aprobat, atunci instituția liceală s-ar număra printre puținele clădiri publice din Bârlad dotate cu panouri fotovoltaice, după ce, în urmă cu câțiva ani, două blocuri ANL au fost beneficiarele unui astfel de proiect.

Reamintim că Roxana Frunză, Mihaela Iftemie, Alexandru Postolache și Alexandru Blinda au obținut premiul de 100.000 dolari cu un proiect prin care și-au propus să economisească 70% din energia electrică ce se consumă anual în liceu prin montarea de panouri fotovoltaice precum și prin înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat clasice cu unele moderne și mai eficiente (LED-uri). Coordonați de profesorul Nicoleta Croitoru, „codreniștii” au câștigat singurul premiu acordat unei echipe din Europa, la categoria destinată liceenilor, după ce au ajuns în finală cu Liceul „Queen Elisabeth II” din Marea Britanie. Festivitatea de premiere a avut loc pe data de 20 ianuarie, în cadrul Summitului pe probleme de energie din Abu Dhabi, în prezența a numeroși reprezentanți ai guvernelor lumii și ai unor mari companii energetice.

În curând, pe acoperișul a două corpuri de clădire ale Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad vor fi amplasate panouri fotovoltaice. Proiectul, în valoare de 100.000 dolari, va fi realizat cu banii obținuți ca premiu de patru „codreniști” la un concurs organizat în Emiratele Arabe Unite.  Patru elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad au toate motivele să fie mândri de ei. Datorită eforturilor întreprinse de ei în vara anului trecut, când au realizat un proiect ce vizează protejarea mediului înconjurător și l-au înscris la un concurs organizat de compania Zayed Future Energy, din Emiratele Arabe Unite, două…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile