Pensionarii datornici rămân fără pensii
Mii de bătrâni s-au trezit cu popriri pe pensii, pentru că nu și-au mai putut achita impozitele la stat sau ratele la bănci. Vârstnicii se uită cum li se subțiază pensia de la o lună la alta, cei mai mulți fiind nevoiți să se descurce doar cu câteva sute de lei rămase după poprire.
Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, lunar, vin sute de decizii prin care primăriile sau instituțiile de credit solicită popriri pe veniturile bătrânilor. Sefii CJP mai spun că în fiecare lună sunt solicitări pentru aproximativ 300 de popriri noi. Acestea vin, în marea lor majoritate, de la primării și instituțiile de credite. Pensionarilor care au restanțe la o singură instituție li se oprește o tremie din venituri, iar cei care au de la două în sus, li se impun popriri pe jumătate din pensie. În prezent, peste 1.600 de bătrâni nu primesc pensiile țntregi.
Luându-se după modelul băncilor, reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) au decis ca pensionarii care au avut popriri pe pensii să nu mai poată lua prea curând împrumuturi. Se încearcă în acest mod stoparea numărului destul de mare de debitori.
Potrivit lui Traian Pascu, președinte CARP, în ultimul an au fost zeci de rău-platnici care nu au înțeles să-și achite ratele lunare și a fost nevoie de popriri. Din păcate, sumele se recuperează destul de greu în condițiile în care restanțierii au datorii și la alte societăți.
“În ultimul an, a fost o avalanșă de debitori: 47 cu peste 100.000 de lei. Am făcut întâi somații și apoi popriri. La popriri mai sunt însă și alte probleme, deoarece rău-platnicii nu au doar la noi datorii. O persoană care a avut popriri este considerată rău-platnică și va primi un alt împrumut după un an de zile de la terminarea celui vechi . Cel care a ajuns la poprire după ce a plătit jumătate din credit, va avea interdicție șase luni”, ne-a spus Traian Pascu.
Și nu se iau măsuri doar în ce privește împrumutul. Cei rău-platnici vor putea lua și mai puțini bani. Vestea nu este deloc plăcută pentru vârstnici în condițiile în care mulți dintre ei apelau la CARP ca la o ultimă soluție pentru că, în primul rând, dobânda este de numai 1%.