Home » Social » Instanța de decis mutarea câinilor din padocul de la Tutova

Instanța de decis mutarea câinilor din padocul de la Tutova

Peste 170 de câini fără stăpân dintr-un padoc privat din Bădeana trebuie mutați în altă parte, în urma unei decizii judecătorești, după ce autoritățile locale au acționat în instanță asociația care a amenjata adăpostul, pe motiv că a fost construit prea aproape de casele localnicilor.

Tribunalul Vaslui a admis cererea formulată de Primăria Tutova, de mutare a câinilor din padocul amenajat în localitatea Bădeana de Asociația „Ajutați-l pe Azorel”, după ce autoritățile locale au demonstrat în instanță că oamenii care locuiesc în zonă, la aproximativ 100 de metri, sunt afectați de gălăgia și mirosul animalelor.

„Din fericire pentru populația din Bădeana, instanță ne-a dat câștig de cauză împotriva acestei asociații de protecție a animalelor. Vom încerca să găsim o formulă prin care să mulțumim pe toată lumea, adică și pe iubitorii de animale și pe localnici. Poate identificăm un alt loc în comună, însă cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, în primul rând cea legată de distanța față de zona locuită, adică minim 300 de metri. Din păcate, în tot acest conflict, elementul om îi cam încurcă pe cei din cadrul asociației de protecție a animalelor”, a declara primarul comunei Tutova, Ion Corciovă.

Adăpostul pentru câinii fără stăpân de la Bădeana funcționează din luna ianuarie a acestui an, câinii fără stăpân de acolo fiind aduși de la padocul Primăriei Bârlad, în baza unui contract încheiat între Asociația „Ajutați-l pe Azorel” și autoritățile locale bârlădene.

Peste o sută de localnici din Bădeana au făcut plângeri la mai multe instituții ale statului, reclamând disconfortul creat de câinii fără stăpân de la padocul din zonă. La fața locului s-a deplasat și o echipă de la Direcția Sanitar-Veterinară, care, în urma unui control, a stabilit că padocul funcționează ilegal, fără a respecta condițiile impuse de lege.

Autoritățile din Tutova au somat, de mai multe ori, Asociația „Ajutați-l pe Azorel” să intre în legalitate și să mute adăpostul la cel puțin 300 de metri de zona locuită, așa cum este prevăzut într-o hotărâre de Consiliu Local. Întrucât asociația de protecție a animalelor nu a luat în considerare solicitările, Primăria Tutova a acționat-o în instanță, solicitând magistraților emiterea unei ordonanțe președințiale de mutare a câinilor fără stăpână din padoc.

Într-o primă instanță, Judecătoria Bârlad a respins cererea primăriei, însă a blocat aducerea de noi maidanezi în adăpostul de la Bădeana. Atât asociația cât și primăria au făcut recurs, iar magistrații Tribunalului Vaslui au dat câștig de cauză autorităților din Tutova, printr-o hotărâre definitivă.

Padocul de la Bădeana este singurul adăpost privat pentru câinii fără stăpân din județul Vaslui.

În județul Vaslui mai funcționează trei padocuri, aflate în administrarea autorităților din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși.

Peste 170 de câini fără stăpân dintr-un padoc privat din Bădeana trebuie mutați în altă parte, în urma unei decizii judecătorești, după ce autoritățile locale au acționat în instanță asociația care a amenjata adăpostul, pe motiv că a fost construit prea aproape de casele localnicilor. Tribunalul Vaslui a admis cererea formulată de Primăria Tutova, de mutare a câinilor din padocul amenajat în localitatea Bădeana de Asociația "Ajutați-l pe Azorel", după ce autoritățile locale au demonstrat în instanță că oamenii care locuiesc în zonă, la aproximativ 100 de metri, sunt afectați de gălăgia și mirosul animalelor. "Din fericire pentru populația din…

Review Overview

User Rating: Be the first one !