Amenzi de 45.000 lei pentru necolectarea deșeurilor
În urma verificării modului în care au fost curățate cursurile de apă și cum au întreținute șanțurile și rigolele stradale din localități, inspectorii Gărzii de Mediu Vaslui au aplicat patru amenzi în valoare totală de 45.000 lei și trei avertismente. Toate sancțiunile au fost aplicate ca urmare a neasigurării colectării selective, a transportului, valorificării și eliminării deșeurilor selective de orice fel.
În perioada 10 martie – 20 mai, a fost desfășurată acțiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele stradale din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari din județul Vaslui. Acțiunea a fost efectuată de două comisii, alcătuite din reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, ai Comisariatului Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu, ai Instituției Prefectului Județului Vaslui, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui și ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vaslui.
Comisiile au urmărit modul în care au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele de scurgere în localități aflate pe raza teritorială a 248 de localități din cele 86 de unități administrativ teritoriale din județ. S-a constatat că, în majoritatea locațiilor verificate, acestea sunt întreținute corespunzător, acțiunea de decolmatare a acestora fiind în derulare, cu excepția a opt comune, unde scurgerea apelor se realizează parțial prin rigole și șanțuri stradale, din cauza gradului de colmatare a acestora. De asemenea, comisiile mixte au verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă, atât al râului Bârlad, precum și pe sectoare aferente a 106 cursuri de apă și 84 de torenți – afluenți ai râurilor Bârlad și Prut. S-a constatat că, datorită acțiunilor de igienizare și salubrizare din anii trecuți, în majoritatea cazurilor, starea rețelei hidrografice este bună, cu excepția a 9 unități administrativ teritoriale, unde s-au identificat depozite de gunoi amplasate ilegal în albiile minore ale cursurilor de apă, pe malurile și pe zonele de protecție ale acestora. De asemenea, în cazul a 31 de unități administrativ teritoriale, capacitatea de transport și viteza de scurgere a debitelor de viitură este diminuată ca urmare a prezenței vegetației lemnoase și acvatice la nivelul albiilor minore ale cursurilor de apă. În localitățile verificate nu au fost identificate depozite de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite.
Ca urmare a neregulilor, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, toate pentru neasigurarea colectării selective, a transportului, valorificării și eliminării deșeurilor selective de orice fel. Este vorba despre patru amenzi, în cuantum de 45.000 lei, și trei avertismente.
„Această acțiune a fost prima din acest an, asigurându-se, totodată, și un plan de măsuri pentru a remedia problemele identificate. Controalele vor continua și, dacă în prima fază au fost, în mare parte, avertismente, vor urma și amenzi”, a declarat Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.
Printre măsurile impuse pentru remedierea deficiențelor se numără executarea lucrărilor de decolmatare și reprofilare a șanțurilor de scurgere și a rigolelor, conștientizarea populației cu privire la obligația colectării selective a deșeurilor menajere. De asemenea, s-a dipus desființarea tuturor depozitelor de deșeuri construite ilegal pe malurile și în zonele de protecție ale cursurilor de apă, îndepărtarea periodică a vegetației lemnoase și ierboase aflate în exces pe cursurile de apă, în special în zona localităților, decolmatarea podurilor și podețelor care nu asigură secțiunea de scurgere a apelor mari, precum și sancționarea persoanelor care încalcă prevederile legislației de mediu.
Adriana ȘUȘNEA