Home » Invatamant » Elev zdrobit în bătaie

Elev zdrobit în bătaie

În urmă cu două zile, un adolescent de 16 ani, elev la Grupul Școlar Industrial „Ștefan Procopiu Vaslui”, a fost literalmente zdrobit în bătaie de doi tineri din Văleni. Totul s-a întâmplat într-una din recreații, când cei doi au intrat în sala de clasă în care învăța elevul împreună cu alți prieteni, care au ținut „de șase”. Timp de câteva minute bune, adolescentul a fost lovit cu pumnii, picioarele și o bară metalică, alegându-se cu mai multe plăgi și un traumatism cranio-cerebral. Deși în momentul respectiv se aflau în sala de curs mai mulți dintre colegii victimei, nimeni nu a avut curaj să intervină. „La cât de porniți erau, mi-a fost frică să și vorbesc. Sunt convins că m-ar fi bătut și pe mine”, spune unul dintre colegii celui agresat. Elevii mai spun că tânărul ar fi fost avertizat încă de dinainte cu câteva zile că urmează s-o încaseze și că nu era singurul căruia i se pregătea acest tratament. Alți doi colegi ar fi trebuit să aibă aceeași soartă, numai că unul a fugit de la școală iar bătăușii nu l-au prins, iar celălalt avea deja câteva zile de când nu mai venea la cursuri de frica lor. Acest incident readuce în discuție o problemă spinoasă: cât de în siguranță ne sunt copiii la școală?

Miercuri după-amiază, în jurul orei 16, mai mulți tineri din localitatea Văleni au intrat într-o sală de curs din Grupul Școlar Industrial „Ștefan Procopiu” Vaslui, unde au snopit în bătaie un adolescent de 16 ani, elev în clasa a X-a la unitatea menționată. Evenimentul, de o gravitate enormă, s-a petrecut într-una dintre pauze.

„Au intrat în clasă, peste noi, șase, șapte tipi. Doi au ținut de ușă, să nu intre nimeni și nici să nu putem ieși să chemăm ajutoare. Un coleg a încercat să iasă și l-au împins. Ceilalți au început să-l lovească pe colegul meu. Mai mult doi dintre ei. I-au dat cu pumnii, cu picioarele și cu grilajul de la calorifer. Era jos și încă îl mai loveau. Îi curgea sânge”, povstește un coleg de-al victimei.

Cei care au asistat la eveniment spun că, în timpul incidentului, în sala de curs erau majoritatea elevilor, însă nimeni nu a avut curaj să intervină. Frica i-a paralizat pe toți. „Au venit și au început să-l lovească. În câteva secunde, un minut, deja era jos. Nimeni nu s-a băgat. Nici nu avea cum să se bage cineva, că-și lua sigur bătaie. La cât de porniți erau, mi-a fost frică să și vorbesc. Sunt convins că m-ar fi bătut și pe mine”, spune un alt elev. Agresorii au părăsit sala de clasă abia când au văzut că elevul nu mai mișcă. Satisfăcuți, au dispărut în câteva secunde, exact cum au venit. Abia atunci colegii au putut merge după ajutor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, Mihaela Ștraub, incidentul a fost anunțat la numărul de urgență 112 de asistenta medicală de la cabinetul școlar al liceului, care a solicitat o ambulanță pentru elevul bătut. „În timpul pauzei, mai mulți tineri au intrat în clasă, doi dintre ei lovindu-l pe elevul în vârstă de 16 ani cu pumnii, cu picioarele și cu un grilaj de tablă de la un calorifer din sala de curs. După ce asistenta medicală a solicitat o ambulanță pentru elev, la fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Poliției Municipale Vaslui. Tinerii care intraseră în clasă nu au mai fost găsiți în incinta unității școlare, însă ei au fost identificați ulterior”, a declarat Mihaela Ștraub.

„Elevul era stabil, conștient. Avea un traumatism craniocerebral”, a declarat Dan Ungureanu, medic în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui.

Cronica unei bătăi anunțate

Evenimentul de acum două zile este o urmare a unui incident asemănător, petrecut în urmă cu trei săptămâni. Atunci, victima de miercuri, împreună cu alți trei colegi, a avut o altercație cu un elev al Grupului Școlar Industrial „Ion Mincu”. Acel eveniment a trecut neobservat, deși a avut urmări anunțate. Adolescentul care a încasat-o atunci i-a amenințat de mai multe ori pe cei trei elevi de la „Procopiu” că în scurt timp va veni ziua răzbunării. Muți dintre elevii acestei instituții de învățământ știau despre acest aspect, precum și despre faptul că elevul de la „Mincu” are de gând să se răzbune. Ceilalți doi vizați de pumnii agresorilor, consăteni cu elevul de la „Mincu”, au scăpat prin eschivă. Unul a fugit de la școală chiar înainte să vină bătăușii, iar altul avea zile bune de când nu mai dădea pe la școală știind că avea s-o încaseze.

Câțiva dintre colegii celui agresat în urmă cu două zile susțin că o parte dintre profesori aveau cunoștință despre ce avea să se întâmple după ce au auzit discuții de la elevi. Cu toate acestea, nimeni nu acordat prea multă atenție. Din contră, post-eveniment, unii profesori au catalogat incidentul la capitolul „așa-i trebuie”!

Acum, post eveniment, conducerea unității de învățământ a deschis o anchetă internă pentru a vedea cum a fost posibil acest incident.

„Nu înțeleg cum s-a putut întâmpla așa ceva. Pe fiecare hol e profesor de serviciu. Dimineața, elevii sunt legitimați, iar după 14 se inchide intrarea elevilor. O să facem o anchetă să vedem cum a fost posibil”, a declarat Aurel Dumitru, directorul Grupului Școlar Industrial „Ștefan Procopiu” Vaslui.

Primul rezultat al anchetei? Paznicul de serviciu de la poarta de acces pe unde au intrat agresorii a fost amendat cu 200 de lei pentur părăsirea postului fără încuviințarea conducerii. Într-adevăr, pe imaginile surprinse pe camerele de supraveghere se vede cum paznicul traversează spre magazinul de peste drum de liceu, moment în care o parte dintre tineri intră în insistuția de învățământ, însoțiți de un elev al liceului.

Date fiind toate aceste aspecte, apare întrebarea firească: Cât de în siguranță sunt copiii noștri la școală? E drept că unitatea de învățămând are un singur paznic de serviciu, care oricum nu ar putea face la asemenea evenimente. Acest lucru s-a demonstrat în urmă cu doi ani, când un tânăr a încercat să scoată cu forța o elevă din instituția de învățământ. Paznicul care a intervenit atunci a fost lovit și doar intervenția promptă a forțelor de ordine l-a salvat de câteva zile de spitalizare. De asemenea, unitatea școlară nu dispune nici de fonduri pentru angajarea mai multor paznici, cu atât mai puțin pentru contractarea unei firme private. Singura măsură de siguranță suplimentară sunt camerele de supraveghere care, din nefericire, nu pot preveni un incident ca cel de miercuri. Dar dacă incidentul de la Mincu nu ar fi trecut neobservat, iar conducerile celor două insitituții de învățământ l-ar fi raportat și s-ar fi luat măsuri împotriva comportamentului huliganic încă de pe atunci, probabil că incidentul de acum două zile nu ar mai fi avut loc. Sau poate că nu ar fi avut loc în incinta unui liceu, unde victimă ar fi putut cădea oricare dintre colegii elevului agresat.

Bătăușii au fost reținuți

Cei doi tineri din Văleni care l-au agresat pe elevi au fost identificați încă de miercuri seara și duși la audieri. Ieri, timp de mai multe ore, ei au fost audiați de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. În funcție de numărul de îngrijiri medicale de care va avea nevoie victima, se va stabili încadrarea juridică a faptei. Ceilalți tineri care au participa la măcel sunt considerați complici și sunt cercetați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice.

Alex SAVA

În urmă cu două zile, un adolescent de 16 ani, elev la Grupul Școlar Industrial „Ștefan Procopiu Vaslui”, a fost literalmente zdrobit în bătaie de doi tineri din Văleni. Totul s-a întâmplat într-una din recreații, când cei doi au intrat în sala de clasă în care învăța elevul împreună cu alți prieteni, care au ținut „de șase”. Timp de câteva minute bune, adolescentul a fost lovit cu pumnii, picioarele și o bară metalică, alegându-se cu mai multe plăgi și un traumatism cranio-cerebral. Deși în momentul respectiv se aflau în sala de curs mai mulți dintre colegii victimei, nimeni nu a…

Review Overview

User Rating: 1.35 ( 1 votes)

2 comments

  1. sunt lucruri foarte grave și nu trebuie să scape nepedepsiți cei ce au făcut rău colegilor

  2. să dea Dumnezeu să-și revină și băiatul ăla și învățământul românesc, iar astfel de fapte oribile trebuie aspru pedepsite

%d blogeri au apreciat: