Home » World » Discuție privată între Barack Obama și Vladimir Putin, în Normandia. Președintele SUA i-a cerut lui Putin să detensioneze situația în estul Ucrainei

Discuție privată între Barack Obama și Vladimir Putin, în Normandia. Președintele SUA i-a cerut lui Putin să detensioneze situația în estul Ucrainei

Președintele american, Barack Obama, a avut o scurtă discuție privată cu omologul său rus, Vladimir Putin, vineri, cu ocazia ceremoniei organizate la 70 de ani de la Debarcarea în Normandia, a anunțat președinția franceză.

„Președintele Obama și președintele Putin au discutat în timpul dineului liderilor. A fost o conversație informală, nu o reuniune bilaterală oficială”, a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate națională al președintelui american, confirmând o informație oferită de palatul Elysée.

Aceasta este prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene.

Barack Obama i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să contribuie la calmarea situației în Ucraina, avertizând că în caz contrar există riscul izolării Rusiei pe plan global, anunță un oficial american citat de AFP.

Vladimir Putin și Barack Obama au avut o întrevedere informală de 15 minute, vineri, cu ocazia ceremoniilor marcând Debarcarea în Normandia.

Vladimir Putin a declarat că a avut discuții „pozitive” cu liderii occidentali pe tema Ucrainei, inclusiv cu Barack Obama.

„Am avut schimburi de opinii foarte pozitive”, a afirmat Putin după ce s-a întâlnit cu președintele Franței, François Hollande, cu premierul britanic, David Cameron, și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

AnteriorPutin a discutat cu noul președinte ucrainean Petro Poroșenko pentru prima dată, vineri, la castelul Bénouville, sub egida președintelui francez François Hollande și împreună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„În cadrul unei discuții scurte, și Putin și Poroșenko s-au pronunțat în favoarea unei încetări cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei”, a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse.

Ei s-au pronunțat, de asemenea, pentru încetarea „acțiunilor armate de către cele două părți, atât de către forțele armate ucrainene, cât și de către susținătorii federalizării Ucrainei”, a adăugat el.

În estul Ucrainei, o insurgență armată prorusă, care câștigă teren de la zi la zi, generează temeri privind o scindare a țării. Rusia a anexat în martie peninsula ucraineană Crimeea în urma unui referendum contestat.

Sursa: mediafax.ro

Președintele american, Barack Obama, a avut o scurtă discuție privată cu omologul său rus, Vladimir Putin, vineri, cu ocazia ceremoniei organizate la 70 de ani de la Debarcarea în Normandia, a anunțat președinția franceză. "Președintele Obama și președintele Putin au discutat în timpul dineului liderilor. A fost o conversație informală, nu o reuniune bilaterală oficială", a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate națională al președintelui american, confirmând o informație oferită de palatul Elysée. Aceasta este prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene. Barack Obama i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să contribuie la calmarea situației în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: