Business

Cum protejeaza Guvernul productia interna de lapte, sub amenintarea eliminarii barierelor la importul din alte state UE​

Eliminarea plafoanelor aplicate statelor UE la exportul intracomunitar de lapte de la 15 aprilie 2015 ar putea fi o amenintarea pentru producatorii romani, motiv pentru care Ministerul Agriculturii a crescut de anul acesta subventia pe cap de animal pentru a stimula productia interna, a declarat, joi, la Sibiu, ministrul de resort, Daniel Constantin.
Desfiintarea cotei de lapte „ar putea reprezenta o amenintare si ne pregatim pentru acel moment”, a afirmat vicepremierul, citat de Agerpres.
„Din acest motiv am schimbat in acest an modalitatea de subventionare. Daca anul trecut crescatorii de bovine aveau la dispozitie un sprijin unitar pe cap de animal, din 2014 am schimbat si pe langa acest sprijin unitar avem si un sprijin pentru cei care raporteaza productia de lapte. Anul trecut ajutorul era de 500 de lei pe cap (de animal – n.r.), anul acesta este intre 730 si 1.300 de lei pe cap, stimulativ pentru cei care vor sa isi creasca efectivele si productia de lapte”, a precizat el.
„In acest fel vedem ca sunt stimulati sa produca mai mult”, a apeciat Daniel Constantin. De asemenea, ministrul Agriculturii mizeaza pe o crestere a productiei autohtone de lapte prin investitiile in zona de genetica. „S-a investit foarte mult in ceea ce inseamna aparatura, tehnologie, pentru a reduce costul de productie si in egala masura s-a investit foarte mult si se va investi si mai mult in perioada urmatoare, in zona de genetica, astfel incat sa crestem productivitatea si pe cap, dar sa scadem costul de productie prin folosirea unei tehnologii avansate”, a mai aratat el. In schimb, Guvernul mai analizeaza pana in septembrie 2014 posibilitatea scaderii TVA la lapte, , carne, legume si fructe. „Sigur ca analizam in momentul de fata reducerea TVA la mai multe produse, inclusiv la carne. La carne, impactul este ceva mai mare si atunci trebuie sa facem o analiza profunda, astfel incat sa nu venim cu alte taxe suplimentare. Dar suntem aproape de a definitiva o analiza cu privire la reducerea TVA-ului la legume si fructe, la lapte. Sigur ca noi analizam si pe domeniul carne si sper sa putem la un moment dat sa introducem toate aceste domenii sau cel putin treptat”, a precizat Daniel Constantin. Incepand cu aprilie 2015, potrivit unei directive europene, se va desfiinta cota la lapte care limiteaza exporturile intracomunitare. Ridicarea de restructii ii afecteaza pe producatorii romani, in conditiile in care ei nu dispun de mijloacele de productie masiva si de calitate inalta pe care le au competitorii din alte state UE. La 31 decembrie 2013 a expirat perioada de tranzitie aprobata Romaniei pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui de vaca materie prima. De la 1 ianuarie 2014, micii fermieri romani trebuie sa detina un buletin de analiza cu normele de calitate a laptelui pentru a putea iesi pe piata.
Anul trecut, Guvernul a decis sa acorde un sprijin financiar, sub forma unui ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescatorilor de animale care detin pana la cinci vaci de lapte si care se organizeaza intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul comunei, in vederea achizitionarii unor tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna, pentru asigurarea livrarii laptelui materie prima spre procesare.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button