Home » Social » Încă un “nemuritor”, la Bârlad

Încă un “nemuritor”, la Bârlad

Ne vedem și la anul”, este promisiunea pe care bârlădeanul Ștefan Malanca le-a făcut-o rudelor și prietenilor la împlinirea a 101 ani de viață

Destinul nu oferă fiecărui muritor de rând puterea sau șansa de a atinge ori depăși venerabila vârstă de 100 de ani, însă cu Ștefan Malanca soarta a fost generoasă, deși s-a născut într-o zi de 13. El tocmai a împlinit 101 ani, strânși toți într-o viață destul de grea, dar trăită cu respect pentru muncă și cu multă cumpătare.

Vineri, 13 iunie, soția sa de 90 de ani, cei 5 copii și 8 nepoți l-au aniversat pe longevivul bârlădean așa cum au făcut-o mereu, cu bucate alese și cu tort. Emoțiile au fost mari, dar optimismul și vitalitatea sărbătoritului i-au molipsit și pe cei prezenți când au auzit promisiunea acestuia: „Ne vedem la anul!”.

Ștefan Malanca a rămas orfan la o vârstă fragedă, fiind crescut de un unchi. A luptat în război și a fost la un pas de moarte după ce a fost rănit de un glonț care i-a secționat o artera. Cel care l-a salvat a fost renumitul prof. univ. dr. Gheorghe Chipail. A muncit toată viața, a lucrat în poliție apoi la „Drumul socialismului”, într-o sifonărie. În urmă cu câțiva ani a suferit două infarcte și a rămas cu semipareză. Dar nenea ștefan, așa cum îi spun cunoscuții, este optimist și se bucură de fiecare clipă.

„A fost un om cumpătat, n-a fumat, n-a băut, nu l-am văzut niciodată beat, a fost un tată bun, răbdător și munca a fost cea care l-a ținut verde, așa cred”, a declarat Vasile Malanca, fiul cel mare al bătrânului.

Ștefan Malanca este membru al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad de 39 de ani. În semn de respect pentru venerabila vârstă, reprezentanții instituției au fost alături de acesta și au venit să-l felicite. I-au oferit o floare în ghiveci, o diplomă de fidelitate, un tort, o șampanie și un plic cu 150 de lei.

Dacă în urmă cu doi ani, în evidențele CARP erau cinci persoane cu vârsta de 100 de ani sau peste, anul acesta doar Ștefan Malanca a rămas și așteaptă să fie felicitat și la anul pe 13 iunie.

De curând, un alt bârlădean a fost omagiat cu prilejul împlinirii vârstei de 101 ani. Este vorba de Nicolae Batog, pentru care Ministerul Apărării Naționale a organizat o impresionantă festivitate la Casa Armatei.

Mihaela NICULESCU

Ne vedem și la anul”, este promisiunea pe care bârlădeanul Ștefan Malanca le-a făcut-o rudelor și prietenilor la împlinirea a 101 ani de viață Destinul nu oferă fiecărui muritor de rând puterea sau șansa de a atinge ori depăși venerabila vârstă de 100 de ani, însă cu Ștefan Malanca soarta a fost generoasă, deși s-a născut într-o zi de 13. El tocmai a împlinit 101 ani, strânși toți într-o viață destul de grea, dar trăită cu respect pentru muncă și cu multă cumpătare. Vineri, 13 iunie, soția sa de 90 de ani, cei 5 copii și 8 nepoți l-au aniversat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile