Home » World » Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei

Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul nopții (01.00, ora României) regele Spaniei și va depune jurământul joi, în cursul unei ceremonii sobre, după care va începe o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate și păstrarea unității naționale afectate de separatismul catalan.

Modern și cultivat, tânărul rege îl urmează la tron pe tatăl său, Juan Carlos, care a semnat decretul de abdicare, miercuri, în cursul unei ceremonii solemne.

Felipe, în vârstă de 46 de ani, va depune jurământul de credință joi.

El moștenește o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli și o țară afectată de criză economică și șomaj.

Rămas popular în pofida discreditării tatălui său, el va trebui să răspundă multor speranțe.

„În acest moment, spaniolii așteaptă aproape totul de la el. Ei vor ca el să găsească o soluție pentru Catalonia, să rezolve problema șomajului”, notează Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.

Joi, ceremonia se va desfășura în fața Parlamentului, în absența unor invitați străini.

După ce va depune jurământul în hemiciclul Congresului Deputaților și va susține primul discurs în calitate de rege, Felipe va prezida o paradă militară.

Madridul îl va întâmpina pe noul rege cu mii de flori și steaguri spaniole, un decor care eclipsează manifestațiile republicane ce au urmat anunțului, la 2 iunie, privind abdicarea lui Juan Carlos și vocile, minoritare, care cer Parlamentului un referendum pe tema viitorului monarhiei.

Felipe și nou regină Letizia, o fostă jurnalistă de 41 de ani, prima suverană spaniolă care nu are sânge regal, vor traversa Madridul în mașină, începând de la Congres până la Palatul Regal.

Cuplul, însoțit de Juan Carlos și regina Sofia, va ieși la balcon pentru a saluta mulțimea din Plaza de Oriente.

Pe parcursul întregii zile, Felipe, ieșit după mulți ani de sub umbra tatălui său, îl va eclipsa pe Juan Carlos, care va fi marele absent al ceremoniei și recepției de la Palatul Regal, organizate în prezența a 2.000 de invitați și ambasadori străini.

O decizie luată de însuși regele, dă asigurări Casa Regală, în scopul „de a da un rol mai mare” lui Felipe.

Miercuri seara, regele Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, foarte emoționat, a semnat decretul de cedare a tronului în fața prințului Felipe, pe care apoi l-a îmbrățișat, și a întregii familii regale, în cursul unei ceremonii desfășurate la Palatul Regal din Madrid.

După semnarea decretului de abdicare, regele Juan Carlos a făcut apoi schimb de locuri cu Felipe, într-un gest simbolic inedit de la instaurarea democrației în Spania, în 1978.

Juan Carlos a devenit rege pe 22 noiembrie 1975, la două zile după moartea dictatorului Francisco Franco.

Decretul de abdicare a fost ratificat de premierul conservator al Spaniei, Mariano Rajoy.

Astfel, Juan Carlos a cedat locul unei „noi generații”. Însă Felipe dispune de o marjă de manevră redusă, într-o țară în care criza a dus la pierderea încrederii în instituții.

„Este un rege bun, foarte bine pregătit, dar sarcina sa nu va fi ușoară. Spania este foarte tulbure”, constată Antonio Molina, un comerciant în vârstă de 60 de ani.

Sursa; mediafax.ro

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul nopții (01.00, ora României) regele Spaniei și va depune jurământul joi, în cursul unei ceremonii sobre, după care va începe o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate și păstrarea unității naționale afectate de separatismul catalan. Modern și cultivat, tânărul rege îl urmează la tron pe tatăl său, Juan Carlos, care a semnat decretul de abdicare, miercuri, în cursul unei ceremonii solemne. Felipe, în vârstă de 46 de ani, va depune jurământul de credință joi. El moștenește o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: