Home » World » Netanyahu a avertizat SUA că o eventuală intervenție în Irak ar putea spori influența Iranului

Netanyahu a avertizat SUA că o eventuală intervenție în Irak ar putea spori influența Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminică, Washingtonul că o eventuală intervenție a sa în criza din Irak ar putea conduce la sporirea influenței iraniene atât în această țară, cât și pe scena internațională.

„În acest moment, asistăm în Orientul Mijlociu (…) la o ură violentă între șiiți radicali, conduși (…) de Iran, și sunniții radicali, conduși de Al-Qaida, SIIL (Statul Islamic în Irak și Levant) și alții”, a declarat Benjamin Netanyahu pentru NBC. „Cele două tabere sunt dușmane Statelor Unite, iar atunci când inamicii se bat între ei, nu trebuie să consolidezi pe niciunul, ci trebuie să-i slăbești pe ambii”, a adăugat el.

„Cel mai prost rezultat ar fi ca una din aceste facțiuni, Iranul, să profite pentru a obține capacitatea de a fabrica arme nucleare, ceea ce ar fi o eroare tragică”, a avertizat premierul israelian, reiterându-și ostilitatea față de un acord diplomatic care ar permite Teheranului să-și mențină „cea mai mare parte a capacităților” nucleare. Totuși, Netanyahu a apreciat că trebuie „efectuate acțiunile necesare pentru a împiedica SIIL să preia controlul asupra Irakului și pentru a nu permite Iranului să domine Irakul în modul în care domina Libanul și Siria”.

Sursa: mediafax.ro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminică, Washingtonul că o eventuală intervenție a sa în criza din Irak ar putea conduce la sporirea influenței iraniene atât în această țară, cât și pe scena internațională. "În acest moment, asistăm în Orientul Mijlociu (...) la o ură violentă între șiiți radicali, conduși (...) de Iran, și sunniții radicali, conduși de Al-Qaida, SIIL (Statul Islamic în Irak și Levant) și alții", a declarat Benjamin Netanyahu pentru NBC. "Cele două tabere sunt dușmane Statelor Unite, iar atunci când inamicii se bat între ei, nu trebuie să consolidezi pe niciunul, ci trebuie să-i slăbești pe ambii",…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile