Home » National » Forajele de monitorizare a calității apei de la Pungești, blindate și sigilate de Apele Române

Forajele de monitorizare a calității apei de la Pungești, blindate și sigilate de Apele Române

Cele patru foraje de monitorizare a calității apei de pe platforma de explorare a gazelor de șist de la Siliștea – Pungești (Vaslui) au fost blindate și sigilate de Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad pentru a se elimina suspiciunile de utilizare a apei din subteran de către Chevron.

Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad, cele patru puțuri de monitorizare din interiorul careului sondei de explorare a gazelor de șist de la Siliștea – Pungești, săpate la o adâncime 15, respectiv 85 de metri, nu pot fi folosite de compania Chevron în vederea extracției apei din subteran, necesară în procesul tehnologic, transmite corespondentul MEDIAFAX. În acest sens, ABA Prut – Bârlad a blindat și sigilat toate forajele de monitorizare pentru a elimina suspiciunile de utilizare a apei din pânza freatică de către compania Chevron. „Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad a verificat dacă se utilizează apa din subteran de către compania Chervron, aspect care nu se confirmă. În conformitate cu prevederile legale, care ne obligă să monitorizăm lunar sonda de explorare de la Siliștea, s-au prelevat probe de apă din cele patru foraje în lunile aprilie și mai. Rezultatele analizelor chimice ne-au indicat faptul că apa are aceeași calitate ca înainte de începerea forajelor”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ABA Prut – Bârlad, Dan Buruiană. La începutul lunii mai, compania Chevron a început lucrările de explorare a gazelor de șist în extravilanul localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, fiind prima locație din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale. Activitățile de foraj, realizate de firma Dafora Mediaș, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafață probe de roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator.

Sonda de explorare a gazelor de șist este amplasată în extravilanul comunei Pungești, la 650 de metri de localitatea Siliștea și 950 metri de satul Pungești. Suprafața totală pe care se va întinde platforma de extracție este de 20.298 metri pătrați. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, și nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa este transportată cu cisternele și depozitată în rezervoarele amplasate în incinta platformei betonate.

Forajul de la Siliștea – Pungești se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM și Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

După obținerea certificatului de urbanism și a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Județean Vaslui, în octombrie 2013, și autorizația de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de șist. Lucrările au început efectiv pe 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună și jumătate din cauza protestelor localnicilor.

Societatea Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu două luni, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

Sursa: mediafax.ro

Cele patru foraje de monitorizare a calității apei de pe platforma de explorare a gazelor de șist de la Siliștea - Pungești (Vaslui) au fost blindate și sigilate de Administrația Bazinală de Apă Prut - Bârlad pentru a se elimina suspiciunile de utilizare a apei din subteran de către Chevron. Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut - Bârlad, cele patru puțuri de monitorizare din interiorul careului sondei de explorare a gazelor de șist de la Siliștea - Pungești, săpate la o adâncime 15, respectiv 85 de metri, nu pot fi folosite de compania Chevron în vederea extracției apei…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: