Home » Social » Comemorare a rupturii teritoriale din 1940

Comemorare a rupturii teritoriale din 1940

Bârlădenii vor avea prilejul să participe la o comemorare organizată de “Basarabia E România Bârlad” (organizație de tineret non-guvernamentală ce susține unirea Republicii Moldova cu România), prilejuită de împlinirea a 74 de ani de când România a fost ruptă în două.

Evenimentul va avea loc lângă Primăria Bârlad, pe platoul central, sâmbătă, 28 iunie, ora 21.

Acțiunea are ca scop amintirea evenimentelor petrecute în acea perioadă. Atunci istoria României a fost marcată de ocuparea sovietică a părții de est a teritoriului românesc. Sute de mii de români au trecut prin clipe de groază fiind înfometați, deportați și chiar executați.

Pe 28 iunie 1940 România primea din partea Rusiei solicitarea de a evacua armata română și administrația de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia și totodată din partea nordică a regiunii Bucovina. În situația în care România nu se conforma cu cele impuse, aceasta era amenințată cu războiul. Pentru a evita începerea unui război România s-a conformat cerințelor rușilor retrăgându-și armata și administrația. (Daniela PORUMB)


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Bârlădenii vor avea prilejul să participe la o comemorare organizată de “Basarabia E România Bârlad” (organizație de tineret non-guvernamentală ce susține unirea Republicii Moldova cu România), prilejuită de împlinirea a 74 de ani de când România a fost ruptă în două. Evenimentul va avea loc lângă Primăria Bârlad, pe platoul central, sâmbătă, 28 iunie, ora 21. Acțiunea are ca scop amintirea evenimentelor petrecute în acea perioadă. Atunci istoria României a fost marcată de ocuparea sovietică a părții de est a teritoriului românesc. Sute de mii de români au trecut prin clipe de groază fiind înfometați, deportați și chiar executați. Pe…

Review Overview

User Rating: 4.3 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

One comment

  1. sa va iau basarabia in p.

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura