Home » National » Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3, pe Mihai Gadea si alti patru jurnalisti si analisti si cere daune de 1 milion de lei. Kovesi anunta ca va dona banii in scopuri caritabile

Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3, pe Mihai Gadea si alti patru jurnalisti si analisti si cere daune de 1 milion de lei. Kovesi anunta ca va dona banii in scopuri caritabile

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a dat in judecata postul Antena 3, ca persoana juridica, dar si persoanele fizice Mihai Gadea (directorul Antena 3), Mugur Ciuvica, Radu Tudor, Razvan Savaliuc si Bianca Nae, si cere daune de 1 milion de lei si plata cheltuielilor de judecata in solidar.
Kovesi a luat aceasta decizia in urma unei emisiuni difuzate la sfarsitul saptamanii trecute de postul Antena 3, in cadrul careia s-au facut mai multe afirmatii neadevarate la adresa sa, afirmatii legate de o presupusa suma de bani primita de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, precum si afirmatii legate de viata personala.
Sefa DNA a anuntat la Digi 24 ca, daca va castiga procesul, va folosi banii „in scopuri umanitare si caritabile”.
De asemenea, sefa DNA a trimis o cerere si catre Consiliul National al Audiovizualului pentru a constata presupusa incalcare de catre Antena 3 si Mihai Gadea a Codului Audiovizualului in cadrul emisiunii din 19 iunie 2014. Sefa DNA reclama  faptul ca in acea emisiune „nu au fost prezentate in mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul imprejurarilor despre care s-au facut afirmatii si nu a fost prezentat impartial si cu buna credinta niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii”.
Cererea depusa miercuri de sefa DNA la Judecatoria Sector 1 (vezi textul in intregime in documentul atasat):
Chem în judecată:
pârâta persoană juridică: S.C. ANTENA 3 S.A. –
pârâții persoane fizice : Gâdea Mihai, Ciuvică Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Răzvan pentru ca prin hotărârea ce o veți pronunța să dispuneți:
obligarea pârâților la plata în solidar, a sumei de 1.000.000 lei reprezentând prejudiciul creat;
obligarea pârâților la plata în solidar a cheltuielilor de judecată.
În fapt,  în cadrul emisiunii difuzată de postul Antena 3 în data de 19.06.2014, ora 21:30: Sinteza Zilei, Realizator: Mihai Gâdea.
Invitați: Bianca Nae, șeful departamentului de investigații Antena 3; Radu Tudor, jurnalist; Mugur Ciuvică, Savaliuc Răzvan  precum și alți invitați,
au fost prezentate mai multe fapte și au fost făcute afirmații mincinoase care au creat reclamantei  un grav prejudiciu de imagine și au adus o gravă atingere demnității umane.
Potrivit informațiilor furnizate pe parcursul întregii emisiuni, s-a acreditat ideea de către realizatorul emisiunii Gîdea Mihai  că, reclamanta, procuror șef al DNA a mușamalizat timp de câteva zile dosarul în care se efectuau cercetări față de fratele președintelui țării, iar exprimarea folosită pentru prezentarea acestor neadevăruri a fost iresponsabilă.
întâlnirea prezentată drept „conspirativă” reprezintă una din deplasările procurorului șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi împreună cu fostul său consilier, domnul judecător Horia Valentin Șelaru, în loc public, spre sala de sport. (vom atașa abonamentul de la sală).
De altfel, prezentarea ca fiind conspirativă a unei întâlniri pe stradă dintre două persoane, indiferent că sunt sau nu sunt foști colegi, prieteni sau nu, reprezintă o formă de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare.
Pe parcursul întregii emisiuni a fost prezentat un material în întregime mincinos, așa încât reiese cu certitudine că persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A este titularul dreptului în raportul juridic dedus judecății alături de pârâții, persoane fizice care au făcut afirmațiile mincinoase și defăimătoare.
Așadar solicit acordarea despăgubirilor pentru acoperirea prejudiciului ce mi-a fost creat.
Având în vedere că,  pentru angajarea răspunderii civile delictuale trebuie să fie îndeplinite cumulativ mai multe condiții, anume: existența unei fapte ilicite, a unui prejudiciu, a unui raport de cauzalitate între prejudiciu și fapta ilicită, respectiv a vinovăției celui care a cauzat prejudiciul, solicit să dispuneți angajarea răspunderii civile delictuale a SC ANTENA 3 S.A pentru exercitarea  necorespunzătoare alături de persoanele fizice menționate a dreptului la informare.
Emisiunea prezentată de acest post de televiziune și susținerile persoanelor angajate sau invitate în cadrul emisiunii au încălcat: – pe latură socială – necesitatea unei informări corecte și obiective a opiniei publice  -pe latură legală –  normele privitoare la dreptul la viață intimă, familială și privată, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informațiile de interes public( Legea nr.544/2001, Legea nr.677/2001, art.10 din CEDO) și ținând cont de Recomandarea nr.13 din 10 iulie 2003 a Comitetului de Miniștri din statele membre ale Consiliului Europei privind difuzarea de informații de către mass-media în legătură cu procedurile penale.
***
Laura Codruta Kovesi a spus, saptamana trecuta, la Digi24 ca atunci cand i s-a cerut lui Bercea Mondial sa scrie despre acest lucru el ar fi refuzat categoric.
Laura Codruta Kovesi a mai spus in plangerea depusa ca s-au facut afirmatii si despre viata sa personala.
Ea a mai inaintat o plangere si la CSM, in care a cerut sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a apara impartialitatea si independenta justitiei.

Sursa: hotnews.ro

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a dat in judecata postul Antena 3, ca persoana juridica, dar si persoanele fizice Mihai Gadea (directorul Antena 3), Mugur Ciuvica, Radu Tudor, Razvan Savaliuc si Bianca Nae, si cere daune de 1 milion de lei si plata cheltuielilor de judecata in solidar. Kovesi a luat aceasta decizia in urma unei emisiuni difuzate la sfarsitul saptamanii trecute de postul Antena 3, in cadrul careia s-au facut mai multe afirmatii neadevarate la adresa sa, afirmatii legate de o presupusa suma de bani primita de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, precum si…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: