Home » Business » Mugur Isarescu se teme de un nou boom in imobiliare, din cauza dobanzilor foarte mici

Mugur Isarescu se teme de un nou boom in imobiliare, din cauza dobanzilor foarte mici

Dobanzile scazute din Europa ar putea genera un nou val de investitii in pamanturi si constructii, dar multe dintre ele vor avea caracter speculativ. Cei care economisesc vor o recompensa pentru banii pe care i-au pus deoparte, a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Si acum se vorbeste de aceleasi lucruri (investitiile speculative in imobiliare – n.r.) cu dobanzile astea scazute, batand spre zero. Ecuatia este simpla. Daca omul care pune banul deoparte, vrea sa fie avantajat cel putin cu o dobanda mica, dar real pozitiva. Acum vede ca e penalizat, cu dobanzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plaseaza in ceva care-i da sentimentul ca ii va creste valoarea. Dar creste pana intr-un punct. Care este punctul in orice speculatie? Povestea aceea veche cu hainele imparatului…pana cand unul striga: «imparatul este gol». Dupa aceea se schimba perceptia”, a explicat Isarescu, conform Mediafax.

Oficialul BNR a reiterat ca analizand structura investitiilor straine din perioada 2005-2008 s-a dovedit ca au fost foarte multe achizitii de terenuri sau imobile realizate doar in scop speculativ, iar in acest context a pledat petru o analiza mai detaliata a structurii fluxurilor de capital catre Romania. „Am spus-o si atunci, ca la Otopeni nu poate nimeni sa spuna daca cineva vine sa cumpere pamant in interes speculativ sau ca sa stea acolo (…) Lucrurile se complica cand incerci sa obtii date mai sensibile. Ce ganduri aveti cu investitia, cand faceti investitia propri-zisa, de unde luati banii?”, a completat guvernatorul BNR.

In 2008, Isarescu declara ca preturile inalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifica, avertizand ca este vorba despre o bula speculativa. Analistii internationali apreciaza ca unul dintre efectele nedorite ale politicii de relaxare monetara promovate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a sustine economia zonei euro amenintata de deflatie, il reprezinta speculatiile cu active pe pietele din Europa de Est.

Sursa: wall-street.ro

Dobanzile scazute din Europa ar putea genera un nou val de investitii in pamanturi si constructii, dar multe dintre ele vor avea caracter speculativ. Cei care economisesc vor o recompensa pentru banii pe care i-au pus deoparte, a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Si acum se vorbeste de aceleasi lucruri (investitiile speculative in imobiliare - n.r.) cu dobanzile astea scazute, batand spre zero. Ecuatia este simpla. Daca omul care pune banul deoparte, vrea sa fie avantajat cel putin cu o dobanda mica, dar real pozitiva. Acum vede ca e penalizat, cu dobanzi real negative. Unde se poate duce cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: