Tradiția e sfântă
Avem prilejul de a ne convinge încă odată de asta, cu ocazia unor aplicații etnografice care vor avea loc la Pădureni
Timp de trei zile, între 26 și 28 iunie, la Pădureni va fi mare sărbătoare. Centrul Cultural Pădureni va fi gazda unor de aplicații etnografice, unde vizitatorii vor afla chiar de la meșterii populari cum se confecționează o mască de Anul Nou, sau un costum tradițional și vor avea posibilitatea să învețe și câteva dansuri populare din zona județului nostru.
Mâine invitații atelierelor vor fi Valică Ungureanu, meșter popular din Tătărăni, pentru masca cu coarne și Toader Vârlan, meșter popular din Berezeni, pentru costumul popular de colindător.
Vineri vor fi prezentate măștile și costumul popular de la Vălăretul din Buda – Oșești și costumul tradițional cu căciulă împodobită, de la formația de haiduci din Zăpodeni.
În ultima zi aplicațiile practice vor fi susținute de meșterii populari Gheorghe Chimu din Todirești, Costel Voicu din Fâstâci – Cozmești. Aceștia vor prezenta măștile de la Vălăret și confecționarea caprei de prăjină alături de Gheorghe Onofrei, director al Căminului Cultural Todirești și Hristache Sima, primarul comunei Cozmești.
În decursul celor trei zile de ateliere vor avea loc și cursuri de dansuri populare specifice zonei Vasluiului, iar invitatul special va fi maestru Viorel Vatamaniuc, coregraf cu o lungă carieră la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
„Păstrarea și transmiterea tradițiilor populare reprezintă obiectivul principal al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT). Aceste ateliere se desfășoară în cadrul unui proiect desfășurat în cadrul CJCPCT Vaslui, intitulat <Coordonarea și modernizarea activităților căminelor culturale, caselor de cultură și centrelor culturale>. Nu pot fi decât benefice astfel de întâlniri care au rolul de a duce tradiția mai departe, pentru a nu ne uita rădăcinile”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, organizatorul evenimentului. (M.N.)