Chinezii fac o replică la Banca Mondială
China a propus dublarea capitalului social, de la 50 de miliarde de dolari la 100 de miliarde, pentru crearea unei noi structuri financiare, care să concureze Banca Mondială (BM) și Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), după cum a relatat miercuri Financial Times.
Instituțiile financiare internaționale existente, conform Beijingului, s-ar află sub o influență prea puternică a SUA și nu oferă Chinei suficientă libertate de acțiune.
Aproximativ 22 de state, inclusiv câteva țări bogate din Orientul Mijlociu, și-au manifestat deja interesul pentru crearea acestei noi bănci, intitulată provizoriu Banca asiatică pentru investiții de infrastructură (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB). Aceasta ar urma să fie inaugurată la sfârșitul anului 2014.
Se preconizează ca într-o primă etapă, AIIB să se preocupe de crearea unui nou ‘Drum al Mătăsii’, vechea rută comercială care a legat odată China de Europa.
Printre proiecte figurează construcția căii ferate Beijing-Bagdad, la realizarea căreia ar urma să fie utilizate, în principal, credite provenind din China.
Beijingul consideră că nu are posibilitatea de a realiza ceea ce dorește nici în cadrul Băncii Mondiale și nici al FMI, de aceea dorește să-și creeze propria ‘Banca Mondială’ pe care să o poată controla. În Asia există un mare interes pentru acest proiect, dar China intenționează să-l promoveze chiar și în cazul în care acest sprijin ar lipsi, afirmă un expert citat de publicația Financial Times, citată de Ria Novosti.
Banca Asiatică de Dezvoltare, în care rolurile principale revin SUA și Japoniei, nu este considerată de China drept o alternativă la Banca Mondială sau FMI.
Ținând cont de prognozele ADB, conform cărora Asia ar avea nevoie de cel puțin 800 miliarde de dolari de investiții în infrastructură până în 2020, China ar putea să ocupe o nișă liberă – ADB oferă credite în infrastructură doar în valoare de 10 miliarde de dolari anual.
Sursa: money.ro