Home » Sanatate » Record de donatori la CTS Bârlad

Record de donatori la CTS Bârlad

Aproximativ 500 de persoane au donat sânge, în iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad, cu aproape o treime mai mult față de alte luni.

Iunie a fost o lună destul de agitată pentru lucrătorii Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Bârlad: circa 500 de persoane au donat sânge, cifra fiind peste așteptările reprezentanților centrului deoarece este cu o treime mai mare față de media altor luni. Explicația ar fi, pe de o parte, sentimentul de solidaritate al unor oameni care încep să coștientizeze că de ei depinde salvarea de vieți. Pe de altă parte, responsabile pentru această creștere a numărului de donatori sunt situațile de viață și de moarte în care ajung unii oameni.

Deși a crescut numărul de donatori, nevoia de sânge este una continuă, întrucât și solicitările sunt foarte mari. Chiar dacă sunt cerute toate grupele de sânge, cel mai dificil de procurat sunt grupele cu RH negativ, dat fiind faptul că este foarte rară. ñ aceste cazuri, de cele mai multe ori, este necesară mobilizarea familiei, a prietenilor.

În afară de sentimentul de neegalat pe care îl oferă gândul că au salvat o viață, donatorii au parte și de o remunerație pentru gestul lor: primesc șapte tichete de masă în valoare de 63 de lei, o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun pentru o lună.

Totodată, ei beneficiază gratuit de analize medicale, cum ar fi cele pentru depistarea hepatitei, a virusului HIV, sifilis, li se determină glicemia, hemoglobina (să nu sufere de anemie).

În momentul prezentării la centru, donatorilor li se solicită doar cartea de identitate și adeverință de la medicul de familie. Aceștia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. Pentru a putea dona, trebuie să țină cont de recomandările medicilor. Una foarte importantă este ca înainte cu 48 de ore de donare să nu fi consumat grăsimi sau alcool.

În schimb, înainte de donare le este permis să servească o cafea, sau un ceai, dulceață, miere, pâine sau covrigi. (Daniela PORUMB)

 

Aproximativ 500 de persoane au donat sânge, în iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad, cu aproape o treime mai mult față de alte luni. Iunie a fost o lună destul de agitată pentru lucrătorii Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Bârlad: circa 500 de persoane au donat sânge, cifra fiind peste așteptările reprezentanților centrului deoarece este cu o treime mai mare față de media altor luni. Explicația ar fi, pe de o parte, sentimentul de solidaritate al unor oameni care încep să coștientizeze că de ei depinde salvarea de vieți. Pe de altă parte, responsabile pentru această creștere a numărului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile