Bacalaureat inundat cu lacrimi
Aproape 40% dintre elevii care au susținut bacalaureatul în acest an, nu au reușit să obțină notele necesare promovării celui mai important examen din viața lor de până acum.
Daniela PORUMB
Sute de elevi din județul Vaslui au așteptat cu sufletul la gură afișarea rezultatelor la examenul de bacalaureat. Din păcate, nici anul acesta, promovabilitatea nu a fost una impresionantă: doar 65,47% a reușit să treacă cu brio peste examenul de maturitate.
În topul promovabilității, pe primul loc se află Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, unde 98,38% dintre elevi au trecut cu brio examenul. Urmează Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad cu 94,58%. Și elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși au reușit să promoveze examenul cu un procentaj de 94,29. Poziția a patra a clasamentului județean este ocupată de Colegiul „Cuza Vodă” Huși, cu 91,01%. Foarte aproape se află Liceul „Emil Racoviță” Vaslui cu 90,91%.
Mândria județului sunt patru elevi care au obținut 10 pe linie: Mihăilă Mihaela -Oana și Neștian Elena de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, Nebunu Teodora, elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și Vîrlan Teodora-Elena de la Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși.
La examen au fost înscriși 2.934 de elevi, dintre aceștia reușind să treacă peste examenul de maturitate 1.773. Din numărul total de elevi promovați, 536 au obținut note cuprinse între 8 și 8,99, 481 au obținut note între 7-7,99, iar între 6-6,99 au fost 394 de elevi. Între 9 și 9,99 au reușit să obțină 358 de elevi.
Dacă o parte din elevi au răsuflat ușurați la afișarea rezultatelor, pentru o parte emoțiile încă nu s-au terminat. Fie din cauză că, nefiind mulțumiți de notele primite vor depune contestații, fie se gândesc să „pună burta pe carte” și să se pregătească intens pentru sesiunea din august.
„Sunt bucuroasă că am reușit să promovez, în schimb sunt dezamăgită de nota pe care am obținut-o la limba română și voi face contestație” a precizat Andreea, elevă la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
Totodată, sunt și elevi care sunt pe deplin mulțumiți de notele obținute și nu au de gând să le conteste.
„Am luat note destul de bune la toate probele, mereu este loc de mai bine, dar sunt mulțumită. De acum nu-mi rămâne decât să mă pregătesc pentru admiterea la facultate” a declarat Laura, elevă la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
Vlad, elev la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, este unul din candidații de anul trecut care nu a reușit să promoveze, chiar dacă a obținut la toate probele note peste cinci, nu obținu-se media șase pentru a fi declarat promovat. Anul acesta în schimb a reușit să promoveze și se gândește să meargă la facultate.
Dacă majoritatea elevilor vasluieni au așteptat cu emoții afișarea rezultatelor, 226 au stat mai relaxați întrucât nu s-au prezentat la examene din diverse motive.
Se pare că anul acesta elevii au început să conștientizeze importanța examenului de bacalaureat și totodată să nu încerce prin căi mai puțin corecte să treacă peste acesta. În județul Vaslui, un elev a crezut că poate „fenta” profesorii și camerele de supraveghere și a încercat să copieze. Acesta a fost eliminat, având acum mai mult timp la dispoziție să se pregătească pentru examen, întrucât îl va putea susține abia peste 2 ani.
Rezultatele obținute de restul liceelor
Prezentăm clasamentul rezultatelor la bacalaureat obținute de elevii vasluieni, în afara celor fruntașe, mai sus expuse :
– Colegiul „Anghel Rugină Vaslui: 77,44%;
– Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad: 75,84%;
– Liceul tehnologic „Ștefan cel Mare”din Codăești – 66, 67%;
-Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad – 64,77%;
-Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui – 60,54%;
– Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși – 49,57%;
-Liceul cu Program Sportiv Vaslui – 48, 23%;
-Liceul Ion Mincu Vaslui- 46,43%;
-Liceul „Nicolae Iorga” Negrești- 40,51%;
Codașele județului sunt Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad – 30,41%, urmat de Liceul Tehnologic Puiești – 22,58%, Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni – 20,29%, Liceul Tehnologic Vladia 20%, Liceul „Petru Rareș„ Bârlad 18,18%, Liceul Tehnologic din Fălciu – 15,38%, Liceul „Ioan Corivan” Huși- 12,5% și Liceul Tehnologic Murgeni – 11,11%.
O oarecum neobișnuită a fost la Liceul tehnologic „Petru Rareș„ Vetrișoaia și, de asemenea, la Liceul „Nicolae Iorga” din Bârlad. La liceul din Vetrișoaia rata promovabilității este de 50%, însă la examen au participat doar doi elevi (altfel spus, 50% reprezentând un singur elev). În schimb, la Liceul „Nicolae Iorga” Bârlad, din cei șase elevi care au susținut examenul de bacalaureat nici unul nu a reușit să promoveze.
Între bucurie și tristețe
Ana-Maria Modiga, eleva care a născut în timpul examenelor de bacalaureat, a trecut de la extaz la agonie: a picat bac-ul.
Vinovată pentru acest eșec a fost proba de matematică, tocmai cea în timpul căreia tânăra a intrat în travaliu. Emoțiile, durerile contracțiilor și întreaga postură inedită în care s-a văzut pusă au împiedicat-o să obțină o notă mai mare de 4,15. În schimb, lucrarea la limba și literatura română i-a fost notată cu – 6,45, iar cea de anatomie și fiziologie umană, cu 5,15. Chiar dacă nu a reușit acum să treacă peste acest examen, mai are posibilitatea de a susține proba la care nu a promovat, în sesiunea din august-septembrie. Pe 2 iulie, în schimb, Ana Maria a fost pe culmile fericirii când fetița sa a primit nota zece la naștere. Evenimentul a atras atenția ntregii opinii publice. Țara întreaga a stat cu ochii pe tânăra mamă care, în ciuda lehuziei, a mers la bacalaureat până la ultima probă. În tot acest timp, nu și-a neglijat nici o clipă copilul. După terminarea examenului, foarte grijulie, s-a întors într-un suflet la spital pentru a-și ”hrăni puiul”, în timp ce mama ei o aștepta pe holurile spitalului.