Absorbtia fondurilor UE: In prima jumatate a anului 2014, Romania a cerut de la Bruxelles 2,56% din fondurile structurale alocate pe perioada de programare 2007-2013
Romania a inregistrat o rata de absorbtie a fondurilor europene de numai 2,56 % in primele 6 luni ale anului 2014, in termeni de cereri de rambursare a cheltuieilor transmise de autoritati la Comisia Europeana. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, recunoaste oficial ca implementarea tuturor programelor operationale prin care Romania trage bani europeni inregistreaza sincope.
In prima jumatate a anului 2014, autoritatile romane au transmis la Bruxelles cereri de rambursare a cheltuielilor din proiectele pe fonduri structurale si de coeziune de circa 492 de milioane de euro, reprezentand doar 2,56 % din banii alocati tarii pe intreaga perioada de programare 2007-2013, conform datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene. Din 2007 pana in 30 iunie 2014, tara a cerut de la Comisia Europeana 6,92 miliarde de euro, reprezentand 36,03% din totalul de 19,2 miliarde de euro alocati Romaniei. In urma acestor cereri de rambursare Romania a primit de la Comisia Europeana, in perioada 2007-30 iunie 2014, suma de 6,79 miliarde de euro, reprezentand 35,36% din fondurile structuarel si de coeziune alocate tarii. Aceasta inseamna ca Romania mai asteapta sa primeasca 130 de milioane de euro de la Bruxelles in baza cheltuielilor efecuate in proiectele europene derulate de diferiti beneficiari.
In total, in prima jumatate a anului 2014, Romania a incasat de la Comisia Europeana 1,7 miliarde de euro, insa din acesti bani 1,3 miliarde au venit din cereri de rambursare transmise la Bruxelles anul trecut. Potrivit unor surse europene, cifrele Romaniei reflecta un avans greoi al procesarii documentelor in proiectele europene de catre autoritatile nationale. Rezultatele slabe in absorbtia fondurilor europene in termeni de bani ceruti d ela Bruxelles au fost anticipate si de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
„In primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se afla sub asteptarile pe care le-am avut initial, pentru ca sunt multe facturi care nu ajung inca la noi, din partea marilor companii de lucrari, in special la mediu si transport”, a declarat el, in 15 iunie, potrivit Mediafax.
Dupa aproape o luna, ministrul Fondurilor Europene constata „in continuare sincope” la toate cele 7 programe operationale prin care tara atrage fonduri structurale si de coeziune.
„La nivelul tuturor programelor operationale se inregistreaza in continuare unele sincope in implementarea programelor, cauzate atat de modul in care a fost conceput intregul sistem de implementare, cat si de problemele de implementare din perioada 2009-2011”, a declarat, miercuri, ministrul Teodorovici, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
El da, insa, asigurari ca „tintele asumate de MFE pentru acest an vor fi indeplinite”. „Romania nu va pierde bani si va solicita rambursarea unei sume mai mari decat in anul 2013”, promite ministrul Eugen Teodorovici. Romania mai are la dispozitie un an si jumatate pentru a absorbi fonduri europene pentru perioada de programare 2007-2013. In luna ianuarie, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015. Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.
Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.
„Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene – n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare”, se arata in scrisoarea CE catre ministrul Teodorovici.
Absorbtia fondurilor europene – iunie 2014
Sursa: mediafax.ro