Invatamant

Parte fără carte

Opt biblioteci comunale din județul Vaslui au dispărut în ultimii ani. Fie bibliotecarii au ieșit la pensie și nu s-au putut angaja alții noi, posturile fiind blocate, fie au apărut alte probleme, consiliile locale au hotărât să pună lacăte pe singura sursă culturală rurală. În majoritatea comunelor în care s-a renunțat la biblioteci, decizia a aprținut oamenilor cu „scaun la cap” din fruntea primăriilor. De altfel, atunci când vine vorba de reducerea cheltuielilor, toți edilii se orientează spre bugetul alocat culturii. Au ei parte și fără carte!

Roxana NĂSTASĂ

Cu toate că unele biblioteci au colecții de cărți impresionante, oamenii nu au acces la ele întrucât nu mai funcționează. De exemplu, în comuna Pădureni bibliotecarul a ieșit la pensie acum patru ani și nici până astăzi postul nu a fost scos la concurs. Cu toate că au spațiu, au o colecție bogată de volume, au centru cultural și activități culturale deosebite, când vine vorba de redeschiderea bibliotecii, acest obiectiv se amână.

Contactat telefonic, Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni, ne-a declarat că „biblioteca este închisă pentru că se renovează și modernizează clădirea”.

Așadar, de patru ani, de la pensionarea fostului biliotecar, locația bibliotecii este într-o continuă „renovare și modernizare”. Interesant de așteptat finalul și de analizat maniera avangardistă a „modernizării”.

Și în comuna Dănești primarul Neculai Ciofu a hotărât să nu mai scoată postul de bibliotecar la concurs după pensionarea vechiului bibliotecar. Astfel, plină de cărți, biblioteca de acolo șade liniștită în așteptarea „vizitelor” rozătoarelor, pentru că cetățenii nu mai au acces.

Aceeași situație și la Bogdănița, unde primarul Viorel Ciuboataru a motivat că biblioteca „este închisă pentru că nu a dat voie de la guvern” să angajeze, „iar când va da voie”, va angaja. Voie „a dat Guvernul” undeva pe la începutul anului… Numai că nimeni nu a știut, ori, din varii motive, nu a vrut să scoată postul de bibliotecar la concurs.

Luminița Șerban, șef serviciu la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui, consideră că „nu e firesc ca activitatea culturală să fie lăsată pe ultimul loc. Dimpotrivă ar trebui să ocupe un loc important”.

Investiție în cultură da, da’ numai dacă e fanfară

Astfel, motivul pentru care bibliotecile sunt închise este simplu: banii sunt puțini, iar ultimul lucru în care primăria investește este cultura. Primarii, cei care ar trebui să dea din buget bani și pentru acest capitol, ridică din umeri motivând că prioritățile comunelor sunt cu totul altele. Deși legislatia spune clar că nici acest capitol nu trebuie neglijat, se pare că nimeni nu ține cont de fondul de carte. Puținii bani pe care edilii îi prevăd la capitorul cultură, culte, religie sunt legați de sărbătorile satelor și zilele comunelor, când actul cultural se rezumă la zgomotul alămurilor diforme și, de multe ori, la interpreți de play-back ori de mâna a doua.

Deși conducerea bibliotecii județene Vaslui „Nicolae Milescu Spătaru”, instituție care se ocupă și de bibliotecile publice din județ, a tot vorbit și insistat pe redeschiderea centrelor de cultură închise, autoritățile locale nu au făcut nimic în acest sens. E drept că niciunul dintre primari nu a dat un răspuns negativ când a venit vorba de scoaterea postului de bibliotecar la concurs sau de înaintarea demersurilor pentru redeschiderea bibliotecii, dar, cu toate astea, nu s-a făcut nimic.

Totul stă la îndemâna primarilor. Ei sunt cei care hotărăsc dacă comuna pe care o conduc are sau nu nevoie de cultură. Conducerea Bibliotecii județene nu poate face nimic în acest sens pentru că nu are acces decât la bibliotecile care funcționează.

În prezent în 68 de comune funcționează bibliotecile, în opt au funcționat însă au fost închise iar cinci comune nu au avut niciodată bibliotecă. Acestea sunt Pușcași, Fruntișeni, Pogonești, Dodești și Rafaila.

Dintre cele care funcționează, nouă dintre ele nu beneficiază de programul „Biblionet – Lumea în biblioteca mea”, program ce presupune dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România, ce va facilita accesul la informație. În cazul unor comune din cele care nu beneficiază de program, Primăria și Consiliul Local au refuzat să-și asume angajamentul de cumpăra calulatoare, imprimantă și lucrurile necesare. Bibliotecile ce nu beneficiază de acest program sunt cele din comunele Băcești, Crețești, Dumești, Lunca Banului, Perieni, Pungești, Todirești, Vetrișoaia și Mălusteni.

La nivel național, 300 de biblioteci comunale au fost închise în ultimii șase ani, fapt ce a dus și la diminuarea fondului de carte. Bibliotecile închise au devenit astfel doar depozite de carte, numărul volumelor care s-au deteriorat din cauza lipsei condițiilor normale de depozitare nefiind știut de nimeni.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button