Băncile nu vor bani mărunți
Atenție vasluieni! Băncile nu vor monede! Persoanele fizice care nu vor să plătească un comision în plus la bancă, trebuie să depună doar bancnote.
Daniela PORUMB
Că bancherii sunt hrăpăreți, că inventează comisioane care de care mai trăznite, că folosesc diverse forme de spoliere a buzunarului omului, cu toate astea ne-am obișnuit. Dar imaginația lor nu pare să aibă limite. Mai nou, s-au hotărât să bage și mai adânc mâna în teșchereaua clientului, cerându-i comision până și pentru faptul că acesta depune bani. Se numește comision pentru monede și se aplică clienților cu personalitate juridică (firme, instituții). Altfel spus, dacă vrei să depui bani într-un cont și dacă nu vrei să plătești încă un comision pentru lângă cele existente deja, e bine să te prezinți cu bancnote la casieria băncii. Nu cu bani mărunți, că te constă scumpt de tot: între 1% și 3,5%.
De exemplu, dacă ești proprietarul unui tonomat de cafea și, la sfârșitul zilei vrei să depui încasările la bancă, e musai să alergi prin oraș cu sacoșa de monede și să te milogești dintr-un magazin în altul până dai de vreo inimă bună care ți le schimbă cu bancnote. Dacă ai ghinion și nu se îndură nimeni de tine, banca nu te iartă căci te va pune s-o plătești pentru „efortul” de a-ți număra bănetul. La o sumă de 500 de lei vei plăti între 5 și 17,5 lei. Însă, dacă o persoană juridică depune aceeași sumă în bancnote nu va plăti absolut nimic.
La fel pățește orice firmă care prin natura activității încasează foarte multe monede (vinde covrigi, ziare, face copii xerox etc.)
Motivația din spatele acestui comision este una absolut stupefiantă: comoditatea băncilor. Explicațiile pe care ni le-au dat funcționarii diverselor sucursale bancare din Bârlad s-au îndreptat doar în această direcție.
Iată ce ne-a spus o angajată: „Nu avem nici o mașină de numărat monedele, iar dacă am încasa acest lucru ar implica să rămân eu peste program, iar pentru acest lucru nu sunt plătită”.
Printre băncile care percep acest comision sunt: Banca Transilvania – 0,2%, OTP Bank – 0,1%, BRD – 0,1%, CEC Bank – 0,2%, Alpha Bank – 0,35%.
Sunt însă și bănci care, nici măcar contra unui comision gras nu vrea să audă de număratul mărunțișului. Cum ar fi, de exemplu, UniCredit Țiriac Bank la a cărei sucursală din Bârlad ni s-a spus sec: „Nu primim monedă”.
În statutul Băncii Naționale a României (BNR) se precizează că „bancnotele și monedele emise și neretrase din circulație de către BNR reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligațiilor publice și private”. Drept urmare, băncile nu au absolut nici o scuză să refuze încasarea de monede.