altex
Invatamant

Meditații "la negru"

Doar 21 de profesori din județ declară la Administrația Finanțelor Publice Vaslui venitul pe care îl încasează de pe urma orelor de meditații.

Roxana NĂSTASĂ

Majoritatea profesorilor vasluieni acordă meditații pentru a-și rotunji veniturile lunare. Conform legii, orice cadru didactic care face ore de meditații trebuie să-și declare venitul la Adminstrația Finanțelor Publice (AFP) pentru a plăti anual impozit de pe urma acestui tip de venit. Puțini sunt însă cei care declară acest lucru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Finanțelor Publice Vaslui, Mirela Bulgaru, „la nivelul județului, 21 de persoane fizice declară că înregistrează venituri din alte forme de învățământ”.

În realitate, numărul celor care acordă meditații este mult mai mare, însă este greu, dacă nu chiar imposibil, să fie depistați cei care procedează contrar legii.

test

Orele de meditații nu sunt deloc ieftine. Spre exemplu, o ședință de meditație la matematică, care se desfășoară pe parcursul a două ore, costă în medie 40 de lei. Ceva mai scumpe sunt orele de meditație la limba și literatură română, unde pot ajunge și la 60 de lei. Un profesor de fizică sau de chimie câștigă pentru două ore de meditații suma de 50 de lei. Aceeași sumă de bani o câștigă și un profesor care predă limbi străine.

În aceste condiții, un profesor poate încasa lunar suma de aproximativ 500 de lei oferind meditații unui singur elev. Venitul este însă mult mai mare dacă profesorul predă la mai mulți elevi. Impozitul pe care un cadrul didactic ar trebui să-l plătească în cazul unui singur elev meditat / lună este de 80 de lei.

Această piață este la putere mai ales înainte de exemnele de la evaluarea națională sau bacalaureat când părinții elevilor vor pregătiri suplimentare pentru aceștia ca nu cumva să dea greș. La fel se întâmplă și în cazul elevilor ce vor să urmeze Academia de Poliție, Facultatea de Drept sau Facultatea de Medicină. Întrucât la acestea se dă admitere, părinții sunt nevoiți să scoată bani grei din buzunare pentru ca odraslele lor să fie pregătite. Întrebați de ce nu își declară veniturile suplimentare, profesorii invocă salariile mici. Astfel, cei mai mulți dintre aceștia își transformă locuințele în săli de curs și își fac treaba liniștiți având chiar și câte cinci elevi de-odată la meditații, fără să poată fi prinși că încalcă legea.

Related Articles

Back to top button