Cărțile, principalul ingredient spre succes
Un bârlădean a mizat pe faptul că lectura este un instrument care pune bazele comunicării între oameni, dar care și dezvoltă capacitatea de gândire și limbaj. Este vorba de Cicerone Busuioc, din Bârlad, care recent a ales să se mute la Brașov.
Fiind nou în oraș, fără prieteni, și-a pus întrebarea cum se poate integra și cum își poate face prieteni într-un timp cât mai scurt. Astfel, a avut ideea de a pune bazele unui proiect numit „Seara de carte”, care se adresează tuturor iubitorilor de cărți. Cu acest proiect îndrăzneț a reușit să strângă toți iubitorii de carte, care se adună periodic și împart din experiențele lor rezultatele avute în urma lecturii. Conceptul de seară de carte a fost inițiat la Brașov, în 2011, iar de atunci s-a extins și în București, Târgoviște, Sibiu, Cluj, dar și Bârlad.
„Vrem să arătăm că fiecare dintre noi poate să inspire prin propriile viziuni despre lume, univers, om, carte, ȋn fiecare zi, ȋn tot locul unde va merge, așadar chiar și dincolo de seara de carte. De asemenea, vrem să descoperim cât mai multe puncte de vedere, să ne confruntăm cu situații noi, să cunoaștem oameni frumoși si să ne putem împărtăși unii altora ideile și gândurile. Astfel, implicarea noastră culturală publică va viza o serie de acțiuni prin ceainării ori librării și nu numai” ne-a declarat Cicerone Busuioc, coordonatorul proiectuilui „Seara de carte”.
În marile orașe întâlnirile serii de carte se țin în fiecare zi de joi seara și ȋncep la ora 18.15, de două ori pe lună.
„Întâlnirile presupun promovarea cărților și a autorilor ce ne-au impresionat. Cartea despre care urmează a se vorbi, este propusă și stabilită ȋntr-o ȋntâlnire anterioară. Va fi prezentată de cel ce și-a asumat acest rol pe parcursul a 45 de minute ȋn maniera personală (fiecare are libertatea de a-și alege modul de prezentare: audio, video)” ne-a declarat coordonatorul proiectului.
Întrucât în marile orașe proiectul a fost privit cu entuziasm de toți iubitorii de carte, coordonatorul intenționează ca în cel mai scurt timp să relanseze proiectul și în orașul său de suflet – Bârlad.
„Cartea este un ospăț al gândurilor la care oricine este pofti. Dacă vom ști să trezim interesul tinerilor pentru citit, dacă vom îndruma, verifica și stimula în acest scop, vom crește generații care vor avea o dorință permanentă pentru citit, pentru cunoaștere, pentru lărgirea orizontului lor cultural, ceea ce se va răsfrânge pozitiv asupra vieții și activității lor. Spre exemplu, unul din tinerii care frecventeză <Seara de carte>, a recunoscut că dacă nu era îndrumat să citească nu o făcea. Acesta primea de la mama lui pentru fiecare pagină citită dintr-o carte câte 1 leu, astfel dacă citea o carte cu 200 de pagini, primea 20 de lei. Deși la început citea doar pentru a fi remunerat, acum o face din plăcere și consideră că pentru a citi o carte trebuie să ne facem mereu timp” ne-a declarat Cicerone Busuioc. (Daniela PORUMB)