Vasluiul poate sări oricând în aer
De la începutul anului și până în prezent, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” Vaslui a avut 38 misiuni de asanare, în medie una la cinci zile. Cea mai însemantă misiunie a fost în pădurea Valea Teiului din Tătărăni, unde s-a lucrat timp de trei zile în condiții de ploaie pentru asanarea unui depozit de muniție rămas din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo s-au găsit peste 700 de proiectile perforante de calibrul 76 milimetri. Pirotehniștii avertizează că, deși într-un stadiu avansat de degradare, muniția este extrem de periculoasă, putându-se produce oricând o tragedie de proporții.
Andrei STESCU
În primele șase luni ale acestui an, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” Vaslui a avut 38 misiuni de asanare. Asta înseamnă că, în medie, o dată la cinci zile pe teritoriul județului este descoperită o bombă neexplodată rămasă din al Doilea Război Mondial. Aceste proiectile sunt descoperite, de obicei, în timpul lucrărilor agricole sau în timpul săpării fundațiilor unor construcții. Cele mai multe misiuni de asanare au fost în lunile specifice lucrărilor agricole. Astfel, în luna mai s-au înregistrat nouă misiuni, iar în aprilie și iulie câte șapte.
Cea mai însemantă misiunie a fost în Pădurea Valea Teiului din Tătărăni când phirotehnicieni au lucrat timp de trei zile în condiții de ploaie pentru asanarea unui deposit de muniție rămas din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muniția găsită depășea 700 de proiectile perforante de calibrul 76 milimetri.
“În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase nexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Reamintesc cetățenilor care se confrontă cu astfel de situații să anunțe imediat organelle abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112” a declarat cpt. Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.
Pentru cazul în care descoperiți vreun proiectil neexplodat, reprezentanții ISU vă recomandă: nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați din locul în care au fost descoperite; nu le introduceți în foc; nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente; nu ridicați, nu transportați și nu introduceți munițiile în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi; nu demontați și nu predați la operatori economici specializați muniții neexplodate în scopul valorificării ca deșeuri metalice; nu folosiți munițiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente; în zona în care se presupune că ar exista muniție neexplodată, nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri, săpat; nu lăsați copiii să se joace cu aceste elemente de muniție.