altex
Business

TOP: afaceri de succes in agricultura

Agricultura este de cativa ani pe lista de investitii a unui numar din ce in ce mai mare de antreprenori. Domeniul este unul foarte atractiv. wall-street.ro iti prezinta cateva idei de afaceri de succes si pasii pe care ii puteti urma pentru a lansa un astfel de business.

Plantatie de goji

Plantatie de goji

Pentru o plantatie de fructe goji, pe o suprafata de 2 hectare, un bucurestean a alocat suma de 40.000 de euro pe o durata de trei ani. Pentru intreaga suprafata de teren au fost folositi peste 6.000 de arbusti de goji. In mod normal, in functie gradul de dezvoltare al arbustului de goji, dupa anul 3 de cultura, acesta poate produce peste 3-4 kg de fructe proaspete. Pretul unui kilogram de fructe proaspete de goji nu scade sub 10 euro, iar daca plantatia este certificata bio valoare poate creste la peste 20 euro/kg.
Plantatie de canepa (in sistem gospodaresc)

Plantatie de canepa (in sistem gospodaresc)

O plantatie de canepa in sistem gospodaresc pe o suprafata de 1.500 mp presupune o investitie de 1.000 de lei, bani alocati lucrarilor de arat, discuit si material saditor. Pentru aceasta suprafata sunt necesare 3-4 kilograme de samanta de canepa. Pentru cei care sunt interesati sa utilizeze canepa pentru textile intr-un hectar de teren intra 20-30 kg samanta, pentru constructii cantitatea este 7-8 kg. Productia se poate ridica la 20 de tone la hectar.
Rubarba

Rubarba

O plantatie de rubarba, pe o suprafata de 7.000 mp, poate reprezenta o investitie de pana la 6.000 de euro. Investitia initiala porneste de la 1.200 de euro, bani alocati pentru achizitia plantelor si cheltuieli de intretinere si plantare. Pe un hectar cultivi in medie 10.000 de plante, iar pe un kilogram poti obtine in jur de un euro. Asta inseamna la un calcul simplu 20.000 de euro pe hectar pe an.
Lavanda

Lavanda

test
Pentru a infiinta o cultura de lavanda ca afacere de productie, vorbim despre doua tipuri de investitii: initiala si recurenta in primul si chiar al doilea an de viata al culturii. Astfel, puteti aloca la inceput bani pentru achizitia terenului, chiria pentru utilajele necesare (aproximativ 2.000 de lei incluzand si benzina pentru motocultorul propriu), zilierii pentru plantare (4.000 de lei) si irigare.
In mod uzual insa, un client care incepe o cultura intensiva de lavanda investeste in medie 8.000-10.000 de euro pe hectar in primul an. Presupunand o valorificare prin distilarea de ulei esential de lavanda, cifra de afaceri este zero in primul an, 2.000-3.000 de euro in al doilea an si 5.000-8.000 de euro din anul 3. Astfel, in medie, recuperearea investitiei initiale este posibila in anul 3.
Usturoi negru si cartof mov

Usturoi negru si cartof mov

Gabriel Sandu, un fermier din Piatra Neamt, a investit in urma cu trei ani in doua culturi putin cunoscute pe plan local – usturoiul negru si cartoful mov – dar foarte apreciate in Europa. Pentru cultura de usturoi negru fermierul a alocat o suprafata de 80 mp pentru o sera. Materialul saditor l-a achizitionat din Coreea de Sud, cea mai mare partea a investitiei fiind insa alocata cumpararii utilajelor folosite la maturare. Acesta mai cultiva pe o suprafata de 6.000 mp cartof mov, soi original Peruan, fiind, potrivit declaratiilor sale, singurul producator din Europa al acestei culturi.
Ferma de capre

Ferma de capre

Investitia initiala intr-o ferma de capre cu 200 de capete presupune in primul rand asigurarea unui adapost pentru animale, care sa ofere conditiile potrivite si pe timp de iarna. Costurile unui astfel de adapost, construit pe structura de lemn, pot ajunge la 50.000 de lei. La aceasta suma se adauga investitia in cumpararea exemplarelor, o capra putand ajunge la pretul de 400-500 de lei. De asemenea, fermierul va cheltui anual circa 4.000 de lei cu baza furajera. O singura capra consuma intr-un an aproximativ 200 de kilograme de furaj, costul unui kilogram fiind de 1,5 lei. In plus, tratamentele si medicamentele care trebuie administrate nu sunt costisitoare, ajungand la 15 lei per animal in fiecare an. Amortizarea investitiei initiale poate fi realizata dupa 3-5 ani, iar profitul apare chiar si din primul an de functionare.
Afacere cu albine

Afacere cu albine

Pentru a incepe o astfel de afacere sunt necesare initial 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de pana la 1.500 de euro. Suma poate fi amortizata in decurs de pana la doi ani. Pe langa achizitionarea familiilor de albine (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei) mai sunt necesare investitii precum faguri, ramele din stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, in cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depasesc 200-300 de lei.

Intr-o familie de albine se afla trei tipuri de indivizi – matca, albinele lucratoare si trantorii. Numarul albinelor lucratoare variaza, osciland intre 10.000 in perioada de iarna pana la 40.000-80.000 in timpul verii. In plus, intr-un stup exista de regula o singura matca, in timp ce trantorii (masculii care imperecheaza matca) sunt prezenti in stup din primavara pana in toamna in numar de cateva sute.

Iepuri

Iepuri

Un crescator argesean a pornit o crescatorie de iepuri cu o investitie initiala de 1.000 de euro dintre care 400 de euro au fost alocati pentru exemplare in varsta de 2 luni, iar restul de bani au fost investiti in material pentru custile construite. Profitabilitatea este de aproximativ 200 de lei pe cap de femela pentru reproductie anual dupa noua luni de crestere naturista si circa sase luni de crestere fortata cu hrana speciala. Profitul apare dupa 12-18 luni de la inceperea afacerii, insa daca exista clienti si pentru blana animalelor atunci business-ul poate inregistra profit chiar si mai devreme.

Legume

Legume

Daca optati pentru 1.000 de mp de solariu pe structura din lemn investitia va ajunge la circa 10.000 de euro, incluzand si folia care acopera solariul si care are un pret de 17,5 lei/kg. La aceasta suma se adauga costurile cu semintele, utilitatile (caldura) si pat germinativ (turba), in total aproximativ 2.000 de euro. In fiecare an un agricultor ar mai trebui sa scoata din buzunar 3.000 de euro pentru cheltuielile enumerate mai sus.
Sursa: wall-street.ro

Related Articles

Back to top button