National

Justitia intra cu buldozerul peste "regii asfaltului": Marirea si decaderea lui Theodor Berna, Costel Casuneanu si Nelu Iordache

Cunoscuti drept „regii asfaltului” in perioada ascensiunii maxime a sectorului constructiilor din Romania, oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Nelu Iordache si Theodor Berna au in prezent probleme mari in justitie. Berna a fost retinut de procurori, Casuneanu este judecat in stare de libertate, dupa o condamnare definitiva cu suspendare, iar Nelu Iordache se judeca in arest la domiciliu, dupa ce a stat in spatele gratiilor un an si jumatate, in arest preventiv. 

Cel mai bogat dintre regii romani ai „asfaltului”, Dorinel Umbrarescu, sta mai bine si in justitie decat ceilalti trei, dar a interactioat si el cu legea, la un moment dat, fara legatura cu afacerile. 

HotNews.ro va prezinta un bilant la zi al „regilor asfaltului”, cu problemele lor penale.

  • Theodor Berna – Tehnologica Radion

Omul de afaceri Theodor Berna, care controleaza firma de constructii Tehnologica Radion, a fost retinut, luni, de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sub acuzatia de evaziune fiscala si spalare de bani. Berna si inca 7 persoane ar fi cauzat statului un prejudiciu estimativ de 100 de milioane de euro, conform anchetatorilor. Alaturi de Berna, a fost retinut si Florian Bujoreanu, patronul firmei Proiect Alfa Capital SRL, din Bucuresti.  

Ca administratori ai unor firme, Berna si ceilalti 7 suspecti „au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, in scopul ascunderii provenientei ilicite a acestora”, sustin procurorii prahoveni. Ulterior, banii au fost retrasi in numerar din conturile unor firme-fantoma, mai descriu procurorii mecanismul pretinsei fraude. 

Procurorii si politistii au beneficiat de sprijinul informativ al Serviciului Roman de Informatii in aceasta investigatie. 

In 2010, in plina criza economica, averea lui Theodor Berna era estimata la 80 de milioane de euro, in Top 300 Capital. 

  • Nelu Iordache – Romstrade

In anul 2012, Nelu Iordache aparea intre cei mai bogati romani pe locul 72, cu o avere estimata la 70-75 de milioane de euro (Top 300 Capital). Unul dintre „regii asfaltului”, Iordache controla, printe altele, firma de constructii Romstrade, precum si societatea de trasport aerian Blue Air, ajunsa, intre timp, in proprietatea altor investitori. 

„Regatul” lui Iordache s-a naruit dupa ce procurorii au constatat ca ar fi deturnat fonduri europene de 31 de milioane de lei, la constructia primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, in 2012. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Iordache, in 26 aprilie 2013, sub acuzatiile de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune. Anchetatorii au aratat ca suma de 31.519.960 de lei incasata de Romstrade de la CNADNR SA „a fost utilizata pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar”. 

Intr-un dosar legat de acesta, procurorii DNA au dispus urmarirea penala si impotriva fostului ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Silaghi (din Guvernul Ponta I), acuzat ca ar fi luat mita 200.000 de euro de la Iordache. Silaghi s-a plimbat din Parlamentul Romaniei in Parlamentul European si s-a intors apoi in Casa Poporului, insa sustinut de PSD, la alegerile partiale de anul acesta, beneficiind de imunitate ca parlamentar fost ministru. 

In mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis in judecata intr-un nou dosar penal: pretinse fraude la modernizarea Transalpinei, 184 km. Prin devizuri umflate cu Romstrade, Iordache si alti 9 inculpati ar fi prejudiciat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) cu 22 de milioane de lei. 

Din decembrie 2012 pana in mai 2014 Nelu Iordache a stat dupa gratii, in arest preventiv, iar de trei luni beneficiaza de arestul la domiciliu, potrivit noului Cod de procedura penala. 

  • Costel Casuneanu – PA&CO International

In 2013, averea familiei Casuneanu era estimata la 130 de milioane de euro, insa in editiile precedente ale Top 300 Capital magnatul Costel Casuneanu aparea si cu 250 de milioane de euro. Magnatul bacauan are firma de asfaltari si deszapeziri PA&CO International in Romania, dar a infiintat si in Germania o societate la un moment dat. Este doctor in drept, dar studiile nu l-au ajutat prea mult: in 25 iulie 2014 procurorii DNA l-au trimis in judecata in stare de astare de libertate, pentru ca i-ar fi dat mita primarului Bacaului, Romeo Stavarache, pentru a obtine lucrari publice in oras. 

In 2013, Costel Casuneanu a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare, cu suspendare, in dosarul in care fostul senator PSD Catalin Voicu a luat 7 ani de puscarie, cu executare, pentru coruptie. Potrivit procurorilor DNA, incepand cu anul 2009, Casuneanu i-ar fi dat spaga lui Voicu 200.000 de euro, in mai multe transe, pentru a interveni la judecatorul Florin Costiniu, pe atunci seful Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. 

Magistratul trebuia sa faca la randul sau demersuri la colegii sai de la Sectia Contencios in favoarea companiei „regelui asfaltului”. In dosar, si judecatorul Costiniu a luat 3 ani de inchisoare, dar cu suspendare, bucurandu-se mai departe de pensia speciala de magistrat de 16.000 de lei pe luna. 

In acest dosar, Casuneanu a apucat sa faca patru zile de arest preventiv. A mai dat si statul roman in judecata la CEDO, Curtea de la Strasbourg obligand Romania sa-i plateasca omului de afaceri 4.000 de euro despagubiri pentru conditiile improprii din arest si pentru ca discutiile sale interceptate de autoritati au ajuns in presa. 

  • Dorinel Umbrarescu – UMB Spedition

Omul de afaceri a intrat in colimatorul legii in ianuarie 2013, dar nu pentru afacerile sale din constructii, ci pentru ca a fost prins pe Aeroportul din Bacau cu 15 gloante de vanatoare in bagajul de mana cu care se pregatea sa urce in avion. Politia i-a intocmit atunci acte premergatoare unui dosar penal. 

Patron al firmei UMB Spedition, Dorinel Umbrarescu avea o avere estimata la 500 de milioane de euro in anul 2012, potrivit Top 300 Capital, fiind cotat primul intre „regii asfaltului”. In ultima perioada, pe fondul caderii sectorului constructiilor, Umbrarescu a anuntat disponibilizari de personal masive.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button