Social

Bârlădenii au făcut cunoștință cu istoria

Platforma Unionistă Acținea 2012 desfășoară zilele acestea campanii de promovare a grăbirii unirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Bârlădenii au prilejul de a afla, zilele acestea, mai multe despre importanța unirii României cu Republica Moldova, în cadrul unor activități organizate de filiala locală a Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În perioada 18 – 22 august are loc Școala de cultură și afirmare românească. Această școală are în vedere pregătirea, stimularea, dar și valorificarea potențialului tinerilor etnici români din Republica Moldova. Concret, bârlădenii asistă la prezentarea unor modele autentice românești, la susținerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o coaliție formată din 70 de organizații nonguvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin regăsirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Această școală a fost înființată de acum trei ani, timp în care a fost prezentată în orașe precum Bacău, Izvorul Mureșului, București, Călărași, Galați. La Bârlad este primul an în care sunt organizate astfel de acțiuni.

„Deși este prima dată când suntem la Bârlad, am rămas impresionat de dorința tinerilor de a se implica voluntar în acțiunile noastre. Noi am stabilit un plan de activități, în cadrul cărora discutăm despre istoria Republicii Moldova, despre cum a fost ea ruptă de România”, ne-a declarat Paul Munteanu, coordonatorul filialei Bârlad a Platformei Unioniste Actiunea 2012.

După ce bârlădenii s-au implicat activ în desfășurarea unui steag de 150 de metri în fața primăriei, ei au continuat să facă acest lucru și în Grădina Publică Bârlad. Alaltăieri, aici a avut loc o dezbatere pe tema Unirii, la care a fost prezent și Ștefan Plugaru, președintele filialei Huși a Asociației Culturale „Pro Basarabia”.

„Nu avem un sediu al nostru unde să ne putem întâlni, pentru că nu avem resursele financiare necesare și de fiecare dată căutăm să ne desfășurăm activitățile într-un loc public, considerând astfel și un bun prilej de a fi alături de oameni. Nu suntem singurii care organizăm astfel de activități, așa au pornit în toată lumea și așa am pornit și noi” a mai spus coordonatorul filialei Bârlad.

Marele său regret este că tocmai aici, în orașul său, nu a reușit să aducă măcar cinci sau zece basarabeni, așa cum s-a întâmplat în Călărași.

„A mai fost o școală și la Venus, acolo s-au implicat 400 de unioniști, iar majoritatea au fost din Basarabia (90%). Au fost copii, studenți, care s-au implicat în promovarea românismului prin diferite campanii de informare. Au mers din casă în casă și au explicat oamenilor că moldoveanul este român. Au explicat că rușii sunt cei care, prin manipulare și dezinformare, susțin contrariul de peste o jumătate de veac. Consider că prin noi și voluntarii care ni se alătură vom reuși să arătăm adevărul” ne-a mai spus Paul Munteanu.

Acțiunile celor implicați în organizarea Școlii de cultură și afirmare vor continua și mâine când vor merge în vizită la Muzeul „Vasile Pârvan”. (Daniela PORUMB)

Review Overview

User Rating: 4.88 ( 2 votes)

Related Articles

Back to top button