Business

Cât fură Guvernul cu acciza falsă

Fără să anunțe nicio majorare de taxe, Guvernul a încasat suplimentar în primele 6 luni ale lui 2014 aproximativ 475 de milioane de lei. Surplusul provine din accize și a apărut în urma unui artficiu de calcul: majorarea cursului de referință euro-leu.

Până în 2013, accizele se calculau în funcție de cursul de referință stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului anterior. Regula a funcționat atât timp cât leul s-a depreciat în fața euro, an de an.

În schimb, în 2013, leul s-a întărit în fața euro și, în acest caz, ar fi trebuit să fie avantajat plătitorul de taxe așa cum, până atunci, câștigător a ieșit, de fiecare dată, bugetul.

Ca să nu iasă în pierdere, Guvernul a decis în toamna anului trecut să schimbe regula. Astfel, cursul de referință pentru anul 2014 a fost obținut prin indexarea cursului din 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro, cu rata anuală a inflației  din luna septembrie 2013, de 4,77%, ceea ce înseamnă un curs de 4,738 lei/euro.

Dacă s-ar fi calculat ca până în 2013, cursul la care am fi plătit accize ar fi fost de 4,4485, ceea ce ar fi generat o pierdere la buget de 160 de milioane de lei, dacă gradul de colectare ar fi fost de 100%.

Pentru a se încadra în deficitul bugetar convenit cu instituțiile financiare internaționale, Guvernul a mai introdus anul acesta și noi taxe. Astfel, de la 1 aprilie a intrat în vigoare acciza suplimentară la carburanți, de 7 eurocenți/litru. Din această sursă s-au colectat suplimentar în al doilea trimestru aproximativ 400 de milioane de lei.

Un alt impozit introdus din acest an este celebra ”taxă pe stâlp”, care a intrat în vigoare din mai. Per total, din aceste trei surse a fost colectat în primul semestru peste un miliard de lei.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button