altex
National

Cum a ajuns un tanar proaspat admis la facultatea de Drept din Bucuresti sa ceara in instanta dizolvarea Consiliului Local Constanta: E important ca cetatenii sa isi urmareasca alesii locali. Eu asta am facut

Alexandru Bajdechi, un tanar de 19 ani din Constanta, proaspat admis la Facultatea de Drept din Bucuresti, a cerut la Tribunalul Constanta, pe 21 august, dizolvarea Consiliului Local Constanta pe motiv ca alesii locali nu s-au intrunit in ultimele doua luni. Studentul spune, citand legea administratiei locale, ca in cazul in care Consiliul Local nu se intruneste timp de doua luni consecutiv, aceasta poate fi dizolvat, iar alesii locali din Constanta nu s-au intalnit deloc in perioada 23 iunie-23 august. Ultima sedinta a avut loc pe 28 august 2014.Tanarul spune ca a ajuns sa monitorizeze Consiliul Local Constanta in calitatea sa de presedinte al  Asociatiei Elevilor din Constanta si al Consiliul Judetean al Elevilor Constanta. Acesta, in numele organizatiei pe care o conduce, a cerut in mai multe randuri Consiliului Local Constanta si primarului Radu Mazare sa acorde elevilor si studentilor subventia de 50% pentru transportul in comun, subventie ce nu se mai acorda din 2010. Pentru acordarea subventiei este nevoie de circa 20 milioane lei, iar beneficiarii sunt cei circa 33.000 de elevi. 
„Acum, Consiliul Local Constanta acorda aceasta subventie doar elevilor ale caror familii primesc ajutor pentru incalzire, invocand o hotarare de Consiliu Local. Legea spune ca toti elevii trebuie sa beneficieze de subventia de 50%. Ni s-a tot spus ca problema noastra se va discuta „luna viitoare”. Asa ca noi asteptam sedinta Consiliului Local Constanta din iulie pentru a putea participa  ca sa ne sustinem punctul de vedere. Asa am vazut ca in perioada 23 iunie- 23 august nu a avut loc nicio sedinta”, a explicat Alexandru Bajdechi.
Acesta a depus cererea de dizolvare a Consiliului Local Constanta pe 21 august, la Tribunalul Constanta. Tanarul spune ca se reprezinta singur, iar la redactarea cererii de chemare in judecata a fost ajutat de un alt student. Urmeaza ca Tribunalul sa stabileasca prima infatisare dupa ce cele doua parti vor aduce toate argumentele in sustinerea cauzei.
„Cred ca este important ca cetatenii sa isi urmareasca alesii locali. Eu asta am facut. Daca nu au respectat legea si nu s-au mai intalnit, trebuie sanctionati. Daca Tribunalul admite cererea de dizolvare, alesii locali vor veni din nou in fata cetatenilor si acestia ii pot sanctiona prin vot. Cand majoreaza taxele spun ca legea i-a obligat sa faca asta. Cand trebuie sa ne dea anumite drepturi, ne trimit la alte institutii, la legiuitor. Eu vreau sa sanctionez tocmai acest mod arbitrar de a aplica legea”, a spus Alexandru Bajdechi.

Acesta a depus in urma cu doua luni si plangere penala impotriva primarului Radu Mazare, pentru abuz in serviciu, ca nu vrea sa acorde elevilor subventia de 50% pentru transportul in comun
.”S-a inceput urmarirea penala. Urmeaza sa vedem ce se intampla. Nu mi-e frica de dl. Mazare. nu are ce sa imi faca. Mai ales ca este sub control judiciar, a mai declarat studentul.
Intrebat de jurnalisti ce se intampla cu Consiliul Local, daca acesta se dizolva, Radu Mazare a spus ca viceprimarul poate raspunde la aceasta intrebare.
Alexandru Bajdechi spune ca Mazare nu cunoaste legea. Ultima oara Consiliul Local Constanta s-a intrunit pe 28 august.
Potrivit legii administratiei publice locale (Art. 55): 
Consiliul local se dizolva de drept sau prin referendum local. 
Consiliul local se dizolva de drept:
a) in cazul in care acesta nu se intruneste timp de doua luni consecutiv;
b) in cazul in care nu a adoptat in 3 sedinte ordinare consecutive nicio hotarare;
c) in situatia in care numarul consilierilor locali se reduce sub jumatate plus unu si nu se poate completa prin supleanti.
Primarul, viceprimarul, secretarul unitatii administrativ-teritoriale sau orice alta persoana interesata sesizeaza instanta de contencios administrativ cu privire la cazurile prevazute la alin. (1). Instanta analizeaza situatia de fapt si se pronunta cu privire la dizolvarea consiliului local. Hotararea instantei este definitiva si se comunica prefectului.
Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.

Sursa: hotnews.ro

Related Articles

Back to top button