Administratie

Vasluienii din sectorul privat vor plăti 553 de miliarde de lei sporuri pentru bugetari – Amnistie imorală pentru sporuri ilegale

Bugetarii vasluieni au fost scutiți de plata către stat a 553 de miliarde de lei vechi, reprezentând echivalentul sporurilor salariale ilegale de care au beneficiat pe nedrept timp de câțiva ani. Statul va acoperi găurile din buget, însă nu există însă poziții oficiale legate de modul de recuperare a banilor. Oricum s-ar face, până la urmă tot salariații din privat vor suporta efectele.

Bogdan RUSU

Autoritățile locale vasluiene s-au întrecut în perioada 2008-2010 în a acorda sporuri salariaților fără a se ține cont de banul public, fapt pentru care beneficiarii au fost puși la plată. Suma de recuperat: 553 de miliarde de lei, reprezentând sporuri acordate în câțiva ani. Odată cu aplicarea măsurilor fiscale aferente crizei, gluma s-a terminat. Cei care au beneficiat de sporuri ilegale au fost puși la plată. Cum acești bani au fost trași din portofelele contribuabililor, a oamenilor de rând, corect era ca personalul miluit financiar în mod injust să dea banii înapoi. Politica, însă, face minuni, mai ales că urmează o campanie electorală foarte importantă. În contextul acesta, senatorii au extins amnistierea fiscală a personalul din învățământ la toți bugetarii care au luat bani în mod ilegal de la statul român.

Moral, față de milioanele de oameni care lucrează în sectorul privat și care cotizează lunar la sistemul fiscal românesc, această măsură este o nedreptate. După calcularea valorii sporurilor ilegale acordate în intervalui 2008-2010, județul Vaslui era pe locul patru în topul național cu 55,3 milioane de lei cheltuiți nejustificat. După aplicarea actului normativ ce-i va scuti pe bugetari de la plata datoriei către stat, banii lipsă vor fi recuperați tot de la vasluienii care acum își plătesc taxele în mod corect și care nu au primit în viața lor un singur spor nemeritat.

Iată cam ce sporuri au primit vasluienii din sectorul bugetar: indemnizație pentru vestimentație, pentru echipament sau pentru reprezentare, sporuri pentru întreținerea igienei și sănătății, bani pentru refacerea de după concediul de odihnă, primele de toamnă-Crăciun-Paște, bonificații pentru ziua localității, sporul pentru transportul în concediu, sporul pentru xerox sau sporul de praf, precum și sporul pentru ochelari de protecție, dar și bonificații pentru muncă în condiții penibile.

Nici sindicaliștilor nu le convine scutirea generală

Amnistierea tuturor bugetarilor este o idee care nu convine nici liderilor de sindicat.

„În condițiile în care acordarea acelor drepturi bănești a fost una care contravenea legii, este o chestie care mi se pare nelalocul ei. Acolo unde lucrurile s-au întâmplat din cauza unor erori, știți cum e cu amnistia asta… Ca și cea pentu pușcăriași, câteoddata se mai acordă și asemenea lucruri și nu cred că România este singura țară care face amnistie. Eu sunt adeptul zicalei că dacă ai greșit, trebuie să plătești. Din nefericire, în România nu sunt găsiți cei care trebuie să plătească, deși ei sunt printre noi”, a declarat Gheorghe Croitoru, președintele CNSLR „Frăția” Vaslui.

Cine sunt cei care trebuiau găsiți? Vina aparține atât beneficiarilor de stimulente ilegale cât și celor care au aprobat plata lor, adică directorii de instituții.

„Personal, nu am nimic împotriva salariaților din sistemul bugetar, însă mi se pare total injust ca oamenii care lucrează pentru mine să asiste la asemenea măsuri electorale. De ce nu este corect? Deoarece, în cazul în care eu îi plătesc luna aceasta unui angajat o sumă de bani pe care nu trebuia să o primească, luna viitoare i-o voi opri din salariu. Aceasta este o regulă pe care orice copil o înțelege. Eu nu îmi permit financiar să îl amnistiez pe respectivul, și în același timp să recuperez acești bani luând de la ceilalți angajați pe care îi am la firmă”, ne-a declarat un afacerist vasluian care a insistat să-și păstreze anonimatul întrucât organismele de control fianciar și sanitar sunt formate din… bugetari.

Review Overview

User Rating: 3.4 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button