Social

Casa Sturdza așteaptă bani europeni

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Imobilul care găzduiește prețioase colecții de artă are nevoie de renovare. Igrasia a atacat deja unul dintre ziduri, iar acoperișul trebuie refăcut cât mai repede cu putință.

Casa Sturdza sau Muzeul Colecțiilor, secție aflată sub autoritatea Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad și situată în imediata vecinătate a fostului ghetou, are nevoie urgent de renovare. În acest scop, conducerea muzeului a pregătit documentația necesară obținerii unei finanțări europene, ce va fi înaintată Consiliului Județean Vaslui (în subordinea căruia se află muzeul).

Clădirea ar avea nevoie de o consolidare a peretelui de nord (unde a apărut igrasie), de montarea unui tavan fals, de pardoseală nouă, de repararea acoperișului, de modificări la sistemul de iluminat și de o refacere a fațadei. Fondurile necesare se ridică la câteva sute de mii de lei, dar cifra exactă va fi cunoscută după finalizarea documentației. Unul dintre cele mai importante obiective ale muzeului este să aducă la Casa Sturdza colecția de pictură a maestrului bârlădean Corneliu Vasilescu.

„Maestrul Vasilescu dorește și merită, după o viață dedicată artei plastice, încununată de aprecieri atât în țară, cât mai ales în străinătate, să-și aducă acasă valoroasa colecție pe care o deține. Intenționăm să amenajăm un spațiu unde, alături de lucrările domniei sale, să fie prezente și lucrările altor artiști ai curentului gestualist, printre care și ale artistului de marcă Ervant Nicogosian”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.

De asemenea, conducerea muzeului intenționează să repună în circuit și micuța capelă construită în incinta Casei Sturdza. Cu mai mulți ani în urmă, încăperea care găzduia capela a primit o altă destinație.

Casa Sturdza este un imobil cu mare încărcătură istorică. A fost construit pe domeniul Sturdza în 1796 și a fost locuit începând cu anul 1818. Până în anii 1940, casa a aparținut membrilor familiei Sturdza, care a deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și în România, după care a fost donată municipalității de la acea vreme.

Ulterior, a fost sediul tribunalului, după care a intrat sub umbrela muzeului orașului, dându-i-se destinația de Muzeu al Colecțiilor, întrucât aici au fost aduse colecțiile din patrimoniul muzeului: artă populară românească, artă plastică și decorativă europeană și extrem- orientală, numismatică, medalistică, arme, icoane, carte de patrimoniu . Din 1993 a mai fost reparată, superficial, o singură dată, după care nu s-a mai executat nici o lucrare de reparații curente sau capitale, așa că, în toamna anului 2012, colecțiile valoroase au fost mutate în sediul central al muzeului proaspăt reabilitat. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

One Comment

  1. parerea mea ca ar fi o ” crima” sa-l renoveze , pentru ca romii din zona si aurolacii care trag din pungile de penandez si beau noaptea pe scarile muzeului unde vor mai sta ????????????

Back to top button